Maag Lever Darm Stichting darmkanker.info

Archief

8 April 2015
Onderhoudsbehandeling noodzakelijk bij uitgezaaide darmkanker
Patiënten met uitgezaaide darmkanker kunnen de behandeling met levensverlengende medicijnen niet zo maar onderbreken. Na een intensieve kuur moeten ze een onderhoudsdosis blijven gebruiken. Dit blijkt uit een onderzoek onder leiding van onderzoekers van het AMC in Amsterdam en het UMC Utrecht.

11 Maart 2015
Poep op het Leidseplein
Vandaag 11 maart is het Nationale Poepdag in Nederland. Op het Leidseplein in Amsterdam is door de Maag Lever Darm Stichting een kunstwerk geplaatst bestaande uit het woord ‘POEP’ en opgebouwd uit vele wc-rollen. Dit alles vanwege de internationale darmkankermaand maart.

10 Maart 2015
Nationale Poepdag op 11 maart 2015
De Maag Lever Darm Stichting roept daarom heel Nederland op om zijn of haar poep regelmatig te controleren door de introductie van de Nationale Poepdag.

2 Maart 2015
Plek van darmkanker beinvloedt overlevingskans
Uit recent onderzoek van University of Southern California is gebleken dat de plek waar darmkanker zich ontwikkelt, een verschil kan maken in de overlevingskans van de patiënt. Onderzoekers merkten dat patiënten met darmkanker aan de linkerkant van het lichaam een grotere kans op overleving hadden.

18 Februari 2015
Contactdag SPKS Darmkanker Nederland op 28 februari
De landelijke contactdag van SPKS Darmkanker Nederland vindt plaats op zaterdag 28 februari bij 'Het Spoorwegmuseum' in Utrecht. De contactdag van de SPKS informeert u over de laatste ontwikkelingen van de behandeling van kanker aan het spijsverteringskanaal. Daarnaast is er ruim de gelegenheid tot contact met medepatiënten, hun familieleden en de sprekers.

9 December 2014
Maag Lever Darm Stichting besteedt 400.000 euro aan onderzoek om darmkanker terug te dringen
De Maag Lever Darm Stichting kent voor ruim 400.000 euro subsidie toe aan drie onderzoeken naar darmkanker. De subsidiering van de onderzoeken draagt bij aan het doel van de Maag Lever Darm Stichting: zoveel mogelijk slachtoffers als gevolg van deze ziekte voorkomen.

5 December 2014
IBD-patienten en darmkankerscreening
Patiënten met inflammatoire darmziekten, ofwel IBD, lopen een groter risico op het ontwikkelen van dikkedarmkanker. Zij worden daarom regelmatig onderzocht. Erik Mooiweer laat zien dat de langere intervallen die de nieuwe Britse richtlijn voorstelt tussen twee screeningscoloscopiën de voorkeur verdienen.

4 December 2014
Lager risico op darmkanker door gezonde leefstijl
Een combinatie van vijf verschillende leefstijlfactoren helpt het risico op darmkanker flink te verlagen. Bijvoorbeeld door gezond eten, veel bewegen, weinig roken en weinig alcohol drinken. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek met ruim 350.000 deelnemers.

10 November 2014
Vaker darmkanker op jongere leeftijd
Terwijl het aantal ouderen met darmkanker de laatste jaren afneemt, neemt de incidentie onder jong volwassenen sterk toe. Dit geldt met name in de leeftijdsgroep 20- tot 34-jarigen. Dat schrijven Christina Bailey e.a. in JAMA Surgery.

20 Oktober 2014
Dutch Design Week: Belangrijke boodschap van Maag Lever Darm Stichting op het toilet
Met temperatuurgevoelige toiletbrilstickers vraagt de Maag Lever Darm Stichting tijdens de Dutch Design Week aandacht voor darmkanker. Deze stickers veranderen door opwarming, waardoor de verschillende boodschappen tevoorschijn komen.

17 Oktober 2014
Dutch Design Week: Op zoek naar de grote boodschap van de Maag Lever Darm Stichting op toilet
Tijdens de Dutch Design Week2014 vraagt de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met vijf ontwerpers aandacht voor darmkanker. We geven één tip: kijk achterom na toiletbezoek op de openbare toiletten tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

13 Oktober 2014
Donorweek 2014
De Donorweek vindt dit jaar plaats van zondag 12 tot en met zondag 19 oktober 2014. De partners van de campagne Nederland zegt Ja - de NTS, de gezondheidsfondsen, het ministerie van VWS en een heleboel bekende en minder bekende Nederlanders - vragen tijdens deze week op allerlei manieren aandacht voor orgaan- en weefseldonatie.

10 Oktober 2014
Eerste resultaten bevolkingsonderzoek darmkanker
In het eerste half jaar na de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker is bij 763 deelnemers darmkanker gevonden. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in opdracht van het RIVM. Hiervoor zijn de gegevens van 190.000 genodigden geanalyseerd.

29 September 2014
750 fietsers van de Zuiderzee Klassieker halen 116.586 euro op voor de Maag Lever Darm Stichting
750 deelnemers stapten zaterdag 27 september op de fiets om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar darmkanker. De Zuiderzee Klassieker is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Deelnemers fietsten 35, 65, 120 of 180 kilometer en haalden samen meer dan € 116.000 op!

9 September 2014
Lichtgevende poep kan kanker vaststellen
Canadese wetenschappers zijn bezig met een test waarmee darmkanker kan worden vast gesteld door middel van lichtgevende poep.

20 Augustus 2014
Maag Lever Darm Stichting dingt mee naar NRC Charity Award
De Maag Lever Darm Stichting maakt kans op de publieksprijs van de NRC Charity Awards. De NRC Charity Award is een onderscheiding voor de goede doelen organisatie met de beste advertentie. Het publiek kan tot en met 15 september stemmen en de winnaars worden op 24 september bekendgemaakt.

18 Augustus 2014
Neem deel aan e-bike clinic van ex-profwielrenner Henk Lubberding en fiets mee met de Zuiderzee Klassieker
Heeft u altijd al willen ervaren om te fietsen op een e-bike maar deze stap nog niet kunnen of durven zetten? BOVAG, de Maag Lever Darm Stichting en Darmkanker Nederland geven u graag de mogelijkheid om een e-bike te ervaren tijdens de Zuiderzee Klassieker op zaterdag 27 september. Het doel van alle deelnemers aan de Zuiderzee Klassieker is geld ophalen voor darmkankeronderzoek.

13 Augustus 2014
AMC en VUmc stappen op de fiets voor darmkanker
Het AMC en VUmc staan op zaterdag 27 september aan de start van de Zuiderzee Klassieker. De Zuiderzee Klassieker is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting om zoveel mogelijk geld op te halen voor darmkanker. De fietstocht wordt dit jaar voor de vierde keer gereden en vindt plaats rondom de vroegere Zuiderzee. Start- en finish is in Almere.

4 Juli 2014
Aanpassing programma bevolkingsonderzoek darmkanker
Aanpassing programma bevolkingsonderzoek darmkanker

30 Juni 2014
Darmkanker: let op de ontlasting
Darmkanker is wijdverbreid. Het onlangs gestarte bevolkingsonderzoek moet de ziekte indammen. Op 1 januari 2014 startte in Nederland het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Bepaald geen overbodige luxe, want de ziekte eist jaarlijks meer dan 5.000 doden in Nederland en elke maand krijgen meer dan 1.000 te horen dat ze darmkanker hebben.

20 Juni 2014
Fietsen tegen darmkanker in 4e editie van de Zuiderzee Klassieker
Op 27 september 2014 wordt de 4e editie van de Zuiderzee Klassieker verreden. Met een nieuwe uitstraling, een extra (vierde) route en met volle strijdlust organiseert de Maag Lever Darm Stichting dit bijzondere wielerevenement, dat als doel heeft geld op te halen voor darmkankeronderzoek.

19 Juni 2014
Zonlicht vermindert kans op darmkanker
Dagelijks kort de zon in gaan remt de groei van darmtumoren. Dat ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) door muizen aan UV-straling bloot te stellen.

13 Juni 2014
Genetische voorspeller voor slechte prognose dikkedarmkanker
Onderzoekers van Maastricht UMC+ hebben een methode ontdekt om een bepaalde groep dikkedarmkankerpatiënten te identificeren die een slechte prognose hebben.

13 Juni 2014
Ziekenhuizen en Achmea verbeteren kwaliteit darmkankeronderzoek
Zeven ziekenhuizen hebben samen met Achmea onderzoek gedaan naar de kwaliteit van dikke darmonderzoeken (coloscopieën.Na het ontwikkelen van indicatoren en een eerste meting in 2013 zijn er diverse verbeteracties opgepakt.

13 Juni 2014
Kwaliteitsregistraties: kans op sterfte na darmkankeroperatie daalt verder
Kwaliteitsregistraties hebben effect. Na vijf jaar darmkankerregistratie blijkt dat de verbeteringen in de zorg voor patiënten met darmkanker door zetten. Dat concludeert DICA, het Dutch Institute for Clinical Auditing, in het jaarrapport over 2013.

27 Mei 2014
Collectant gemist?
Mocht u de collectant gemist hebben maar wel bij willen dragen aan een darmkankervrije toekomst, steun ons dan hier met uw financiële bijdrage!

18 Mei 2014
Aantal sterfgevallen als gevolg van darmkanker is gestegen
Het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt aan darmkanker is gestegen met ruim 4% naar 5.335 sterfgevallen in 2012. De Maag Lever Darm Stichting vindt dit aantal onacceptabel hoog en richt zich tijdens de collecteweek (19 t/m 24 mei) met het thema ‘Stop Darmkanker’ op deze ernstige ziekte.

9 Mei 2014
Vaccineren tegen erfelijke darmkanker
Het Radboudumc gaat twintig mensen vaccineren tegen erfelijke darmkanker. Het vaccin moet de afweer tegen ontsporende darmcellen op gang brengen voordat deze zich ontwikkelen tot kankercellen. De eerste resultaten zien er hoopvol uit.

5 Mei 2014
Twintig jaar IORT in Catharina Ziekenhuis
In 1994 begonnen artsen uit het Catharina Ziekenhuis met het toepassen van IORT (Intra-Operatieve RadioTherapie), of wel: bestraling tijdens een operatie bij een darmkankerpatiënt. Nu, twintig jaar later, is het Catharina Ziekenhuis een toonaangevend centrum als het gaat om IORT bij endeldarmkanker en zijn de overlevingskansen enorm toegenomen.

25 April 2014
Belangenorganisaties Lynch en Polyposis patiënten fuseren tot Stichting
Doelstellingen van de Stichting Lynch Polyposis zijn; verbeteren opsporing van mensen met een erfelijke aanleg voor kanker, informatievoorziening, lotgenotencontact en vergroten van kennis en bewustwording over Lynch en Polyposis. De feestelijke oprichting vindt plaats op 10 mei in Mereveld, bij Utrecht.

3 April 2014
Aspirine verlaagt sterfte gevorderde darmkanker
Patiënten met gevorderde darmkanker kunnen baat hebben bij het slikken van aspirine. LUMC-onderzoekers laten in JAMA Internal Medicine zien hoe dit gunstige effect mogelijk ontstaat.

27 Maart 2014
Antoni van Leeuwenhoek ontwikkelt nieuwe combinatietherapie voor long- en darmkanker
Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) hebben een nieuwe combinatietherapie ontwikkeld voor long- en darmkanker die slecht reageert op bestaande medicijnen. Vandaag verschijnt hierover in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Report een artikel van onderzoeker prof. dr. René Bernards.

14 Maart 2014
Je poep wil je wat vertellen
‘Je poep wil je wat vertellen’ – met deze nieuwe campagne wijst de Maag Lever Darm Stichting in het kader van darmkankermaand maart Nederlanders op herkenbare klachten van darmkanker. Eén op de twintig mensen krijgt darmkanker, maar de onbekendheid met de ziekte is groot.

13 Maart 2014
Het kleinste kamertje op reis langs ziekenhuizen
In het kader van Darmkankermaand maart reist ‘Het kleinste kamertje’ in 2014 langs tien Nederlandse ziekenhuizen om aandacht te vragen voor darmkanker.

13 Maart 2014
Verbeterde screeningstest voor darmkanker in aantocht
Binnen het topinstituut CTMM wordt, in samenwerking met VUmc en de Maag Lever Darm Stichting, gewerkt aan een nieuwe screeningstest voor darmkanker. Deze screeningstest kan in de komende jaren leiden tot een verdere reductie van het aantal darmkankergevallen met 35%.

4 Maart 2014
Verwijzing bij erfelijke darmkanker verloopt in veel gevallen niet goed
Uit onderzoek (i) blijkt dat slechts een derde van de patiënten met een hoog risico op erfelijke darmkanker correct wordt doorverwezen voor verder onderzoek. Dit terwijl erfelijke darmkanker goed te behandelen is, mits de diagnose in een vroeg stadium gesteld wordt.

28 Februari 2014
Grootschalig Nederlands genetisch kankeronderzoek krijgt 1 miljoen euro
Een nieuw Nederlands onderzoeksconsortium gaat de relatie onderzoeken tussen DNA-afwijkingen en de ontwikkeling van prostaat- en dikkedarmkanker.

20 Februari 2014
Donatie voor EnCoRe-studie
Innervate overhandigt cheque aan Kankeronderzoekfonds Limburg voor EnCoRe-studie

3 Februari 2014
VUmc test vaccin dat groei tumoren stopt
VU medisch centrum gaat een vaccin testen dat de groei van bloedvaten in tumoren moet remmen. Zonder nieuwe bloedvaten kan een tumor namelijk niet verder groeien.

27 Januari 2014
Start analyse eerste ontlastingsmonsters en demonstratie analyse monsters darmweefsel
Naar verwachting levert Post NL dinsdag 28 januari de eerste postzak retourenveloppen van het bevolkingsonderzoek darmkanker af bij Isala’s Klinisch chemisch laboratorium (KCL).

16 Januari 2014
Stel uw vraag over het bevolkingsonderzoek darmkanker tijdens live online vragenuur
Het bevolkingsonderzoek darmkanker is maandag 13 januari gestart. Heeft u vragen over het bevolkingsonderzoek darmkanker? Stel ze tijdens de live online uitzending op dinsdagavond 21 januari tussen 20.30 en 21.30 uur. Zes deskundigen op het gebied van darmkanker zitten klaar om uw vragen te beantwoorden.

13 Januari 2014
Kom naar het vragenuur over bevolkingsonderzoek darmkanker!
Het bevolkingsonderzoek damkanker is van start gegaan. Om deze start te markeren, organiseren het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Maag Lever Darm Stichting op 21 januari a.s. een vragenuur over het bevolkingsonderzoek.

9 Januari 2014
Bevolkingsonderzoek darmkanker van start
Deze maand gaat het nieuwe bevolkingsonderzoek darmkanker van start. In de loop van 2014 krijgen alle mannen en vrouwen die geboren zijn in 1938, 1939, 1947, 1949 en 1951 een uitnodiging tot deelname.

9 Januari 2014
Nederlanders onbewust van rol erfelijkheid bij darmkanker
Dagelijks krijgen 35 mensen de diagnose darmkanker te horen. 5.000 mensen overlijden jaarlijks aan deze ernstige ziekte.

8 Januari 2014
Meer informatie nodig na diagnose uitgezaaide darmkanker
Patiënten met uitgezaaide darmkanker krijgen te weinig informatie over verschillende behandelmethoden. Ze gaan daarom zelf op zoek naar informatie. Dat blijkt uit het online onderzoek dat in de maand september werd uitgevoerd door GfK Health, in opdracht van Darmkanker Nederland.

6 Januari 2014
De Maag Lever Darm Stichting zoekt onderzoeksprojecten om te financieren
De Maag Lever Darm Stichting financiert wetenschappelijk onderzoek om maag-, darm- en leveraandoeningen te voorkomen en te bestrijden en om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. Voor de MLDS Focus Projecten 2014 is de inschrijving geopend.

10 December 2013
KNGF Geleidehonden start proef met honden in strijd tegen darmkanker
KNGF Geleidehonden start in samenwerking met het VU Medisch Centrum een bijzonder experiment ten behoeve van het vroegtijdig opsporen van darmkanker door medische detectiehonden. Honden staan bekend om hun ongeëvenaarde en fabelachtige reukvermogen.

17 Oktober 2013
Operatiesterfte na kankerchirurgie sterk gedaald
De operatiesterfte na kankerchirurgie is sterk gedaald in Nederland. De kans op overlijden varieert naar type operatie. Maagkanker kent een hoge operatiesterfte, prostaatkanker een lage. In de praktijk is de operatiesterfte bij oudere patiënten aanzienlijk hoger dan bij jongere patiënten.

16 Oktober 2013
Promotie Naar de oorsprong van darmkanker
Kennis over processen in gezonde darmen is van belang om dikkedarmkanker te kunnen begrijpen.

14 Oktober 2013
Gekweekte minidarm test de werking van kankermedicijnen
In Utrecht is het biologen gelukt om uit darmtumoren stamcellen te halen en die op te kweken tot mini-organen. Hierop worden medicijnen getest om kankerpatiënten van op maat gemaakte medicijnen te kunnen voorzien.

18 September 2013
Promotie Darmkanker is niet één ziekte
Promotie Darmkanker is niet één ziekte.

13 September 2013
Chemotherapie op maat is effectiever
De effectiviteit van kankermedicijnen kan aanzienlijk verbeteren als oncologen rekening houden met een hele reeks karakteristieken van de patiënt.

12 September 2013
Te weinig kankerpatiënten krijgen hoofdhuidkoeling
Kankerpatiënten die chemotherapie moeten ondergaan, hebben vaak te maken met een psychisch belastende bijwerking: haarverlies. Hoofdhuidkoeling kan dit in veel gevallen voorkomen.

9 September 2013
Voorlichting behandelmogelijkheden uitzaaiingen bij darmkanker kan beter
Darmkanker Nederland wil graag de voorlichting aan patiënten over de mogelijkheden van behandelingen bij uitzaaiingen verbeteren.

2 September 2013
Elektronische neus ‘ruikt’ darmkanker in menselijke ontlasting
Door te ‘ruiken’ aan ontlasting met een elektronische neus, een zogeheten eNose, kunnen darmkanker en voorstadia daarvan (dikkedarmpoliepen) worden opgespoord.

31 Augustus 2013
Start pilot bevolkingsonderzoek darmkanker
Op 3 september ontvangen de eerste genodigden de vooraankondiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Daarmee is de pilot voor het landelijk bevolkingsonderzoek van start gegaan.

27 Augustus 2013
Nieuwe groep genen verhoogt kans op erfelijke darmkanker
Van de meeste mensen met erfelijke darmkanker moet de oorzaak nog worden ontdekt. In Gastroenterology beschrijven onderzoekers van het UMC St Radboud met (inter)nationale collega�s een nieuwe groep genen die bij een mutatie ook een risico op erfelijke darmkanker geven.

6 Augustus 2013
Nederlanders onderschatten eigen invloed op risico op kanker
Twee derde van de Nederlanders denkt zelf weinig te kunnen doen aan hun risico op kanker. Dat blijkt uit een recente peiling.

1 Augustus 2013
Ex-darmkankerpatiënt fietst in de strijd tegen darmkanker
Marcel Hoogendoorn (54) is een positieve, sportieve en opgewekte man. Mét een stoma. “Ik heb een zakje op mijn buik. So what?” Marcel fietst op 28 september mee met de Zuiderzee Klassieker, een fietstocht waarmee geld wordt opgehaald om onderzoek naar darmkanker te financieren, geïnitieerd door de Maag Lever Darm Stichting.

22 Juli 2013
iKnife: “Intelligent” mes dat kanker detecteert
Een “intelligent” mes detecteert tumoren verbetert de chirurgische behandeling van kanker Het Imperial College London hoopt een oplossing te hebben zodat tumoren volledig met een operatie kan worden verwijderd.

9 Juli 2013
Nieuwe behandelmethode voor endeldarmkanker
Door recent onderzoek van het Maastricht UMC+ komt een orgaanbesparende behandelwijze binnen handbereik voor patiënten met een ernstige vorm van endeldarmkanker.

4 Juli 2013
Start bevolkingsonderzoek darmkanker
Minister Schippers van VWS heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt dat de pilot naar het bevolkingsonderzoek darmkanker start in september. In deze pilot worden alle processen rond het bevolkingsonderzoek getest en waar noodzakelijk bijgesteld.

18 Juni 2013
Chemotherapie kan zorgen voor langdurige neuropathie klachten
Patiënten met dikkedarmkanker kunnen 2 tot 11 jaar na de diagnose nog steeds veel last hebben van neuropathie klachten als gevolg van de behandeling met chemotherapie.

11 Juni 2013
Eerder uitsluitsel bij familiaire darmkanker
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe laboratoriumtest voor erfelijke darmkanker. Ze publiceren erover in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

31 Mei 2013
Internationaal onderzoek naar terugkeer van darmkanker
Het aantal nieuwe gevallen van darmkanker per jaar in Nederland is met ruim 42 procent gestegen in 10 jaar tijd.

24 April 2013
Promotie: Herkenning van erfelijke darmkanker kan beter
Bij 15 tot 30 procent van alle patiënten met darmkanker speelt erfelijke aanleg een rol. In Nederland hebben jaarlijks zo’n 2200 darmkankerpatiënten en 8800 familieleden op basis van erfelijke aanleg een verhoogd risico om (opnieuw) darmkanker te krijgen.

22 April 2013
Vernieuwde website toont wetenschappelijke onderzoeken bij kanker
Kankerpatiënten die op zoek zijn naar actuele informatie over wetenschappelijk onderzoek kunnen terecht op de vernieuwde website www.kankeronderzoek.info.

20 April 2013
Nieuw behandeling tegen kanker in ontwikkeling
Het kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek sluit zich mogelijk aan bij het consortium dat een nieuwe bestralingstechniek ontwikkelt. Dit is een spectaculaire innovatie in de behandeling van kanker.

14 April 2013
Agressief type darmkanker ontdekt
Amsterdamse en Britse onderzoekers hebben een moeilijk te behandelen variant van dikkedarmkanker ontdekt. De tumor van deze kankervorm is agressiever en resistent voor medicijnen die worden gebruikt bij andere typen dikkedarmkanker.

29 Maart 2013
Kankerregistraties spelen belangrijke rol bij verbeteren kankerzorg
In 2012 zijn er bijna 3,5 miljoen nieuwe kankerpatiënten bijgekomen in Europa. Daarnaast stierven er 1,75 miljoen mensen aan kanker.

29 Maart 2013
Vermoeidheid na colorectale tumor groot probleem, vooral eerste 5 jaar
Vermoeidheid is een groot probleem voor overlevenden van een colorectale tumor. Vooral op de korte termijn.

19 Maart 2013
Ontlastingstest bevolkingsonderzoek darmkanker
In de Volkskrant van 18 maart jl. stond een artikel over het bevolkingsonderzoek darmkanker met als titel ‘Twijfel bij artsen over kwaliteit darmkankertest’. Dit artikel heeft wellicht vragen bij u opgeroepen.

19 Maart 2013
Patiënten met kanker kunnen baat hebben bij visolie
Patiënten met kanker vallen vaak onbedoeld af, waardoor ze zich zwakker voelen en een hoger risico op complicaties hebben. Barbara van der Meij onderzocht de effecten van omega-3 vetzuren uit visolie op gewicht, spiermassa en kwaliteit van leven bij patiënten met kanker. Zij promoveert 21 maart bij VU medisch centrum.

11 Maart 2013
ZonMw Parel voor bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker
Evelien Dekker (AMC) en Ernst Kuipers (Erasmus MC) ontvangen op 11 maart de ZonMw parel voor hun intensieve betrokkenheid en nauwe onderlinge samenwerking bij de voorbereiding van het landelijk bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker.

11 Maart 2013
Bevolkingsonderzoek darmkanker start in september
In september start het nieuwe bevolkingsonderzoek darmkanker. Mensen die geboren zijn in 1938 en 1948 ontvangen dit najaar een uitnodiging tot deelname. Tot 2019 wordt het bevolkingsonderzoek gefaseerd ingevoerd. De voorbereidingen verlopen volgens planning. Dat was de conclusie van een congres dat vandaag plaatsvond over dit onderwerp.

4 Maart 2013
‘Het kleinste kamertje’ in het kader van Darmkankermaand maart
In het kader van Darmkankermaand maart reist ‘Het kleinste kamertje’ vanaf maart langs twintig Nederlandse ziekenhuizen om aandacht te vragen voor darmkanker. Dit is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met artsen- en patiëntenorganisaties.

25 Februari 2013
Proef met iPad op operatiekamer Antoni van Leeuwenhoek
Chirurgen in het Antoni van Leeuwenhoek hebben als een van de eersten in Nederland gewerkt met een iPad op de operatiekamer.

6 Februari 2013
Kijkoperatie ook bij endeldarmkanker succesvol
Het laparoscopisch opereren van patiënten met endeldarmkanker is net zo veilig als de veel meer ingrijpende klassieke �open� procedure. Met deze laparoscopisch ingreep herstellen patiënten ook sneller en hebben ze minder pijn.

4 Februari 2013
Forse stijgingen overlevingskansen kankerpatiënten
Voor vrijwel alle soorten kanker stegen de overlevingskansen de afgelopen decennia. Van alle kankerpatiënten geneest nu ongeveer 61%. Vergeleken met de periode hiervoor (2001-2005) zijn de overlevingskansen in 2006-2010 met 4% gestegen.

31 Januari 2013
IKNL en IKZ ondertekenen intentieverklaring om 1 juli 2013 te fuseren
IKNL en het IKZ streven naar een fusie van beide centra per 1 juli. Op 28 januari 2013 hebben Norbert Hoefsmit, bestuurder van IKNL en Willem van der Ham, interim-bestuurder van het IKZ een intentieverklaring getekend om tot deze fusie te komen.

31 Januari 2013
Combinatie bevacizumab-capecitabine beter voor oudere met darmkanker
Een combinatiebehandeling van bevacizumab en capecitabine zorgt bij patiënten met een gemetastaseerde colorectaalkanker die ouder zijn dan 70 jaar voor een verlenging van de algehele en progressievrije overleving met vier maanden en een halvering van de kans op ziekteverergering of overlijden.

23 Januari 2013
De Maag Lever Darm Stichting zoekt onderzoeksprojecten om te financieren
De Maag Lever Darm Stichting financiert wetenschappelijk onderzoek om maag-, darm- en leveraandoeningen te voorkomen en te bestrijden en om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. Voor de subsidieronde MLDS Focus Projecten 2013 is de inschrijving geopend.

7 Januari 2013
Lasso is het goedkoopst
Lasso is het goedkoopst

18 December 2012
AMC ontvangt onderzoekssubsidie darmkankeronderzoek
Dit jaar heeft de Maag Lever Darm Stichting het Nederlands publiek voor de eerste keer gevraagd via internet te stemmen op twee wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van darmkanker. Uiteindelijk kreeg het onderzoek Family Matters van dr. Evelien Dekker 59% van de stemmen.

18 December 2012
Relatie snacken en darmkanker
Veel snacken lijkt de kans op darmkanker te verhogen bij mensen met het syndroom van Lynch (ook wel bekend als HNPCC).Roken en obesitas lijken ook het risico op darmkanker te verhogen bij mensen met HNPCC-Lynch.

14 December 2012
Geneesmiddelen voor kanker niet meer in de stadsapotheek
Vanaf 1 januari 2013 levert de stadsapotheek een aantal anti-kankergeneesmiddelen niet meer.

29 November 2012
Nederland kiest voor wetenschappelijk onderzoek
Binnen twee dagen hebben al bijna 1000 mensen hun stem uitgebracht op de website www.mlds.nl/the-choice.

28 November 2012
Stem en bepaal mee welk wetenschappelijk onderzoek gefinancierd wordt door de MLDS
Voor de eerste keer nodigt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) iedereen uit om te kiezen voor een wetenschappelijk onderzoeksproject. Het project dat de meeste stemmen ontvangt, krijgt een subsidie van de MLDS om dit onderzoek uit te gaan voeren.

27 November 2012
Nieuw medicijn gastrointestinale tumor
Patiënten met een gastrointestinale stromale tumor (GIST) of uitgezaaide darmkanker hebben dankzij het nieuwe medicijn regorafenib enig uitzicht op een wat langer leven.

27 November 2012
Experimentele therapie dikke darmkanker onderzocht
Pretargeted radioimmunotherapie kan een effectieve behandeling zijn bij dikke darmkanker. Dat laat promovenda Rafke Schoffelen zien in een diermodel en voor het eerst in patiënten.

27 November 2012
Stem en bepaal mee welk wetenschappelijk onderzoek gefinancierd wordt door de Maag Lever Darm Stichting
Voor de eerste keer nodigt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) iedereen uit om te kiezen voor een wetenschappelijk onderzoeksproject.

19 November 2012
Minder maag- en galblaaskanker, meer slokdarmkanker en huidmelanomen in Nederland
De afgelopen 20 jaar overleden Nederlanders 20% minder vaak aan kanker, ofwel was er duidelijke vooruitgang tegen kanker. Helaas niet op alle fronten, want er overleden juist meer mensen aan slokdarmkanker en huidmelanomen en sommige vormen van kanker kwamen opvallend vaker voor bij Nederlandse vrouwen dan bij vrouwen in andere Europese landen.

15 November 2012
Overheid investeert fors in genetisch kankeronderzoek
Het Cancer Genomics Centre Netherlands krijgt ruim 30 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor excellent wetenschappelijke onderzoek.

30 Oktober 2012
De darm ‘plakken’ na verwijderen tumor
Artsen en wetenschappers van het Maastricht UMC+ werken mee aan de ontwikkeling van een nieuwe techniek om naadlekkage te voorkomen na chirurgische verwijdering van een darmtumor.

26 Oktober 2012
Colorectale tumoren: meeste (ex-)patiënten leven gezond verder
De levensverwachting van mannen en vrouwen na de diagnose dikkedarmkanker is niet heel lang (12 en 13 jaar bij een leeftijd van 50 jaar bij kankerdiagnose). Echter, de meeste patiënten met een colorectale tumor kunnen na behandeling een groot deel van hun resterende levensjaren wel voortzetten in goede gezondheid.

26 Oktober 2012
Leven met kanker vaak van goede kwaliteit
Mensen die kanker hebben of hebben gehad en een redelijke kans hebben op een vijfjaarsoverleving, ervaren hun kwaliteit van leven niet veel slechter dan de algemene bevolking.

24 Oktober 2012
Effectieve opsporing erfelijke darmkanker
In vijf procent van de gevallen is darmkanker erfelijk. Nicoline Hoogerbrugge van het UMC St Radboud beschrijft in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde samen met haar collega�s een aanpak waarmee patiënten met het Lynch-syndroom � de meest voorkomende vorm van erfelijke darmkanker � bijzonder effectief zijn op te sporen.

22 Oktober 2012
Verbetering lokale pijnstilling verkleint mogelijk kans op terugkeer kanker
Patiënten die tijdens hun operatie een epidurale (lokale) pijnstillingskatheter kregen, hebben mogelijk een betere kans om na 5 en 10 jaar nog in leven te zijn. Tot deze opzienbarende conclusie kwamen het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Integraal Kankercentrum Zuid.

22 Oktober 2012
Bevolkingsonderzoek voor darmkanker zal in Nederland waarschijnlijk duizenden levens per jaar redden
Een nationaal bevolkingsonderzoek voor darmkanker, dat in 2013 in heel Nederland geïntroduceerd zal worden, zal waarschijnlijk duizenden doden als gevolg van dit veel voorkomende type kanker voorkomen.

2 Oktober 2012
Bijwerkingen chemotherapie zwaarder ingeschat dan ervaren
Mensen die nog nooit chemotherapie hebben ondergaan schatten de meeste bijwerkingen erger in dan dat ze worden ervaren door mensen die daadwerkelijk chemotherapie hebben gekregen.

26 September 2012
Pas op met medicatie tijdens chemotherapie
Bijna de helft van de kankerpatiënten slikt, zonder het te weten, medicijnen die nadelig kunnen zijn voor hun kankerbehandeling.

26 September 2012
Persoonlijkheid speelt rol bij ziekteperceptie van kankerpatiënten
Kankerpatiënten met een Type D persoonlijkheid kijken negatiever tegen hun ziekte aan vergeleken met mensen zonder deze persoonlijkheid. Bovendien gaven deze patiënten vaker aan dat hun ziekte veroorzaakt was door stress en minder vaak door toeval of een onbekende oorzaak.

23 September 2012
Tweede editie Zuiderzee Klassieker levert ruim 137.000 euro op!
Ruim 500 deelnemers stapten zaterdag 22 september op de fiets om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar darmkanker.

19 September 2012
Afvalbak zorgt voor bewegingsvrijheid stomadragers
Een simpele afvalemmer mét deksel op elk toilet. Dat is de inzet van de actie van de Nederlandse Stomavereniging in het kader van Wereld Stomadag op zaterdag 6 oktober.

18 September 2012
Zorgprofessionals huiverig voor internet
Zeker in de eerste fase van de ziekte zien zorgprofessionals liever niet dat patiënten met kanker op internet gaan kijken. Dat blijkt uit onderzoek van Kanker.nl, een initiatief van onder meer KWF Kankerbestrijding.

11 September 2012
Ondraaglijk lijden van terminale kankerpatiënten in kaart gebracht
Van de Utrechtse terminale kankerpatiënten die door hun huisarts worden begeleid, krijgt ongeveer een kwart te maken met ‘ondraaglijk lijden’. Bij de helft van de patiënten gaat het om medische symptomen. Bij de andere helft draait het om psychologische, sociale en existentiële aspecten van de ziekte en het sterven.

30 Augustus 2012
Boek Ik til de wolken op
Wat gaat er door je heen als je de diagnose darmkanker hoort. En hoe ga je ermee om? In ‘Ik til de wolken op!’ beschrijft Henriëtte Norder (1956) haar ervaringen en emoties.

30 Augustus 2012
Meer alledaagse klachten na kanker
Mensen die zijn behandeld voor kanker gaan vaker naar de huisarts voor alledaagse klachten zoals rugpijn, buikpijn of infecties dan de algemene bevolking.

24 Augustus 2012
Endoscopisch tatoeëren bij darmtumoren lijkt zinnig
Het met Oost-Indische inkt markeren van colonmaligniteiten kan helpen om de drainerende lymfeklieren te vinden, waardoor de chirurg een betere lymfeklierresectie kan doen en de patholoog beter kan inschatten of de schildwachtklier metastases bevat

22 Augustus 2012
Volgende fase behandeling levertumoren
Het UMC Utrecht is de volgende fase ingegaan met de innovatieve behandeling van levertumoren met radioactieve holmiumbolletjes. Hieruit moet blijken of holmiumbolletjes levensverlenging kunnen bieden aan uitbehandelde patiënten met levertumoren.

16 Augustus 2012
Hoe kanker kan ontstaan uit stamcellen
Stamcellen in de darm gaan heel hard groeien als ze hun rem kwijtraken. Onderzoekers van het UMC Utrecht, de Universiteit Utrecht en het Hubrecht Instituut hebben zo’n remmend gen ontdekt. Het biedt aanknopingspunten voor de behandeling van darmkanker.

15 Augustus 2012
Wetenschappers vinden strategie die neveneffecten chemotherapie drastisch kan verminderen
Leuvense onderzoekers (VIB / KU Leuven) bevestigen hun hypothese die stelt dat chemotherapie meer effect kan hebben indien de bloedvaten worden genormaliseerd door het blokkeren van zuurstofsensor PHD2.

14 Augustus 2012
Magnesiumgehalte voeding beïnvloedt risico op darmkanker
Magnesiumgehalte voeding beïnvloedt risico op darmkanker.

2 Augustus 2012
Aanwijzingen voor kankerstamcel
Drie publicaties in Science en Nature van woensdag 1 augustus laten aanwijzingen zien voor het bestaan van kankerstamcellen. De publicaties steunen de theorie dat een bepaalde groep cellen binnen de tumor functioneren als producenten van nieuwe typen tumorcellen, net zoals gewone stamcellen in staat zijn om weefsel te maken.

17 Juli 2012
Stem op advertentie van MLDS: NRC Charity awards 2012
De Maag Lever Darm Stichting doet mee aan de NRC Charity Awards. De NRC Charity Awards zijn in het leven geroepen op initiatief van NRC Media en bedoeld om charitatief Nederland te ondersteunen bij het bereiken van hun doelgroep.

12 Juli 2012
Apps erfelijke darm- en borstkanker voor verwijzers
Het UMC St Radboud lanceert twee apps voor huisartsen en medisch specialisten waarmee ze, samen met hun patiënten, het risico op erfelijke darmkanker en borstkanker kunnen vaststellen. Door vroegtijdig te weten dat iemand erfelijk belast is en preventieve maatregelen te nemen, kan het risico op het ontstaan van de ziekte verkleind worden.

4 Juli 2012
Lars (9) fietst mee met Zuiderzee Klassieker voor zijn overleden vader
Lars Visser, 9 jaar, is de allerjongste deelnemer aan de Zuiderzee Klassieker op 22 september. Lars uit Zeewolde fietst mee met de Zuiderzee Klassieker om zijn overleden vader te herdenken. De vader van Lars is vier jaar geleden, na een kort ziekbed aan darmkanker overleden. Lars was toen 5 jaar.

3 Juli 2012
Elkerliek en IKZ klaar voor pilot hoogfrequente darmkankerscreening
Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) in Eindhoven hebben toestemming gekregen voor een pilot over darmkankerscreening. Hierin wordt nagegaan wat het effect is van een hogere frequentie van de zogeheten iFOBT.

27 Juni 2012
Winnaars fotowedstrijd Maag Lever Darm Stichting bekend
In totaal werden bijna 200 foto’s op de website www.darmkanker.info geüpload. De vakjury en het publiek hebben beide een winnaar gekozen. Op maandag 25 juni j.l. zijn de prijzen overhandigd.

26 Juni 2012
Verhitting levertumor is effectief
Patiënten met dikkedarmkanker krijgen nogal eens uitzaaiingen in de lever. Een operatie is dan mogelijk in 10 tot 15 procent van de gevallen.Wegbranden van de levertumoren verdubbelt het aantal patiënten dat behandeld kan worden.

22 Juni 2012
Darmkanker bij colitis ulcerosa en Crohn komt sneller dan verwacht
Darmkanker openbaart zich al binnen 8 jaar na het vaststellen van colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn bij ruim eenderde van de patiënten. Vooral bij patiënten die op hogere leeftijd een inflammatoire darmziekte (IBD) krijgen, is het interval tot het ontstaan van een colorectaal carcinoom korter.

21 Juni 2012
Patientenverhalen noodzakelijk voor verandering in de ziekenhuiszorg
Het Rathenau stelt de nieuwe onderzoekswebsite www.patientenwetenbeter.nl open. Met dit nieuwe grootschalige onderzoek naar positieve en negatieve patiëntenervaringen willen we het ziekenhuis van de toekomst helpen vormgeven.Verhalen die patienten op de website anoniem vertellen, zal het Rathenau vertalen naar concrete aanbevelingen aan de top van ziekenhuizen, het ministerie en parlement.

20 Juni 2012
Onderzoek naar rol sociale verschillen bij kankerzorg in Nederland
Mensen met kanker die hoger op de sociale ladder staan, krijgen vaker een ingrijpende behandeling dan mensen die een lagere sociaaleconomische status hebben. Zo krijgen laag opgeleide prostaatkankerpatiënten met een kleine tumor vaker hormoonbehandeling en uitwendige (gewone) bestraling, terwijl hoger opgeleiden vaker geopereerd worden en inwendige bestraling (brachytherapie) krijgen.

19 Juni 2012
Aantal mensen met darmkanker neemt toe
Jaarlijks overlijden bijna 5.000 mensen als gevolg van darmkanker.Deze cijfers vormen de aanleiding voor bijna 20.000 vrijwilligers om tijdens de collecteweek van de Maag Lever Darm Stichting langs de deuren te gaan om geld in te zamelen.

16 Mei 2012
Vis verkleint kans op darmkanker
Het eten van veel vis verkleint de kans op het krijgen van darmkanker en rectale kanker. Onderzoekers hebben deze bewering bevestigd in een systematische review met een meta-analyse.

8 Mei 2012
Fietsen tegen darmkanker in de Zuiderzee Klassieker
Op zaterdag 22 september organiseert de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) de tweede editie van de Zuiderzee Klassieker om zoveel mogelijk geld op te halen voor darmkanker. En dat is nodig, want darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen ruim 12.000 mensen in Nederland darmkanker en sterven 5.000 mensen aan deze ziekte. Dat is niet te verteren!

24 April 2012
Behandeling van kankerpatiënten moet persoonlijker
Kankerpatiënten moeten vaker een op de persoon afgestemde behandeling krijgen in plaats van een algemene chemokuur.

24 April 2012
Nieuwe microscoop voor darmonderzoek
Het UMC Utrecht krijgt donderdag een apparaat waarmee maag en darm zeer nauwkeurig te onderzoeken zijn. Met de “endomicroscoop” is het mogelijk tot in cellen te kijken en daarmee kanker in een vroeg stadium op te sporen.

24 April 2012
Registratiesysteem verbetert prestaties kankerbehandeling
Registratie van kankerbehandelingen leidt tot verbeteringen in de zorg voor kankerpatiënten. Dat stelt de stichting Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) vandaag op een congres.

23 April 2012
Deadlines nieuwe subsidieronde MLDS bekend
In 2012 start de Maag Lever Darm Stichting met een nieuw onderzoeksprogramma waarin de nadruk zal liggen op het stimuleren van talentvolle jonge onderzoekers. Daarnaast zal wetenschappelijk onderzoek op thema-gerichte wijze gesubsidieerd gaan worden.

12 April 2012
Perspectief buikvlieskankerpatiënt verbeterd
Darmkankerpatiënten met uitzaaiingen naar het buikvlies leven korter dan patiënten met andere uitzaaiingen, maar leven langer dan vroeger.

11 April 2012
Nader inzicht in veiligheid nieuwe doelgerichte kankertherapieën
De afgelopen veertig jaar zijn chirurgie, radiotherapie en systeemtherapie de pijlers van kankerbehandelingen geweest. Nog steeds overlijdt echter ongeveer de helft van de patiënten ten gevolge van uitzaaiingen.

4 April 2012
Lezingen over nieuwste inzichten rond voeding en kanker
Op woensdagavond 11 april is in Forum van Wageningen UR (University & Research centre) een lezingenavond over de nieuwste wetenschappelijke inzichten omtrent voeding en kanker.

3 April 2012
Patiëntenorganisaties maken kwaliteit kankerzorg zichtbaar
De kwaliteit van de oncologische zorg verschilt per ziekenhuis in Nederland. In de online Patiëntenwijzers maken de kankerpatiëntenorganisaties kenbaar wat patiënten anno 2012 mogen verwachten van de kankerzorg en wat de verschillen zijn tussen de ziekenhuizen.

2 April 2012
Nieuwe richtlijn voor bestraling rectum-tumoren moet leiden tot minder bijwerkingen
Jasper Nijkamp heeft deze onzekerheden in kaart gebracht en waar mogelijk beperkt. Zo is er een nieuwe landelijke richtlijn opgesteld voor de definitie van het te bestralen gebied, waardoor interpretatieverschillen van radiotherapeuten worden verkleind. Dat moet leiden tot minder bijwerkingen.

27 Maart 2012
Al ruim 100 inzendingen voor de fotowedstrijd Denk vooruit, kijk achterom
In het kader van Darmkankermaand maart organiseert de Maag Lever Darm Stichting een fotowedstrijd met als thema ‘Denk vooruit, kijk achterom’. De fotowedstrijd is op 1 maart jongstleden van start gegaan. Sinds de start van de fotowedstrijd zijn er inmiddels 109 foto’s op de website www.darmkanker.info geüpload.

22 Maart 2012
Dag over darmkanker
Deze maand is het Darmkankermaand. In het kader daarvan organiseert het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) op zaterdag 24 maart zelfs een speciale Darmkankerdag.

22 Maart 2012
Poliepen weghalen verlaagt sterfte door dikkedarmkanker
Het endoscopisch verwijderen van adenomateuze colonpoliepen lijkt het risico op sterfte door colorectale kanker te verkleinen.

19 Maart 2012
Latere diagnose door angst voor kanker
Veel mensen zijn bang om met hun arts te praten over hun klachten die mogelijk wijzen op kanker. Volgens Cancer Research UK wordt hierdoor bij ongeveer 40 procent van de patiënten de behandeling later ingezet dan noodzakelijk.Bij kanker is het belangrijk dat de diagnose zo snel mogelijk wordt gesteld, zodat de patiënt binnen afzienbare tijd kan worden behandeld.

9 Maart 2012
Grote subsidie voor de ontwikkeling van darmplakband
Onderzoekers van het UMC St Radboud hebben met enkele partners anderhalf miljoen subsidie ontvangen voor de ontwikkeling van een ‘darmpleister’. Het gaat om een kleefkrachtige, oplosbare tape die het aantal ernstige darmlekkages sterk moet reduceren.

6 Maart 2012
Ruim 40 procent van darmkankergevallen is te voorkomen
Ruim 40 procent van de gevallen van darmkanker in Westerse landen kan worden voorkomen door veranderingen in onze voeding en leefstijl. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor is overtuigender dan ooit tevoren.

2 Maart 2012
Première online video’s Leven met Darmkanker
Patiëntenorganisatie SPKS Darmkanker Nederland introduceert op haar website de videoserie Leven met Darmkanker (www.spks.nl en www.DarmkankerNederland.nl).

1 Maart 2012
De Maag Lever Darm Stichting organiseert fotowedstrijd om darmkanker in beeld te brengen
Maart is internationaal de maand om aandacht te vragen voor darmkanker. De Maag Lever Darm Stichting wil heel Nederland bewust maken van darmkanker. Daarom roept zij iedereen op om foto’s te sturen die passen bij het thema van Darmkankermaand maart ‘Denk vooruit, kijk achterom’.

29 Februari 2012
Verwachte stijging darmkankerpatiënten
De darmkankermaand begint morgen weer. KWF Kankerbestrijding vraagt het hele jaar door aandacht voor de strijd tegen kanker, maar speciaal in deze maand voor vroege ontdekking van dikkedarmkanker. De verwachting is dat het aantal darmkankerpatiënten in 2020 naar 17.000 (nu 12.000) stijgt.

27 Februari 2012
Foto-expositie over darmkanker reist langs de Nederlandse ziekenhuizen
Vanaf maart 2012 reist de foto-expositie ‘Denk vooruit, kijk achterom’ langs de Nederlandse ziekenhuizen om aandacht te vragen voor darmkanker. De foto-expositie is ontwikkeld door de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met artsen- en patiëntenorganisaties.

24 Februari 2012
Nieuwe strategie voor deel dikkedarmtumoren
De onderzoeksgroep van René Bernards van het Nederlands Kanker Instituut beschrijft in Nature een nieuw aangrijpingspunt voor de behandeling van colontumoren. 8-10% van de colontumoren zou hierop moeten reageren. De methode combineert het remmen van een oncoproteïne dat bekend is uit melanomen, met een blokkade van epidermale groeifactorreceptor (EGFR)

21 Februari 2012
Darmkankerdag De horizon verleggen
Op zaterdag 3 maart houdt Darmkanker Nederland haar jaarlijkse dag onder het motto ‘De horizon verleggen’ in Corpus Leiden.

16 Februari 2012
Zorg over afschaffen vergoeding diëtisten
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is bezorgd over het schrappen van de vergoeding voor dieetconsulten. Onder kankerpatiënten dreigt ondervoeding doordat zij minder of helemaal niet meer naar de diëtist gaan vanwege de kosten.

15 Februari 2012
Wet bevolkingsonderzoek: versneld herhaalde screening op darmkanker
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft onlangs besloten vanaf 2013 een landelijk bevolkingsonderzoek naar (dikke)darmkanker in te voeren. In dit screeningsprogramma krijgen mensen tussen de 55 en 75 jaar iedere twee jaar een bloedtest aangeboden, de zogenoemde immunochemiche fecaal occult bloedtest (iFOBT).

15 Februari 2012
Kankerpatiënt lijdt vaak onnodig pijn
Ruim veertig procent van de kankerpatiënten heeft onnodig pijn. Nu is pijn vaak geen onderwerp van gesprek, terwijl het één van de meest voorkomende symptomen is bij patiënten met kanker.

9 Februari 2012
Darmbacterie signaleert dikke darmkanker
Annemarie Boleij onderzocht de relatie tussen Streptococcus gallolyticus en darmkanker. Een infectie met deze bacterie is zeldzaam, maar kan bij vatbare patiënten ernstige hartklepontsteking veroorzaken. Maar liefst 65 procent van deze patiënten heeft daarnaast ook darmkanker.

8 Februari 2012
Oxaliplatin verlengt overleving darmkanker
Patiënten met darmkanker in stadium III hebben een langere overleving als de adjuvante behandeling oxaliplatin bevat. Dit was eerder aangetoond in klinische trials, maar kon nu ook worden bevestigd voor de algemene populatie.

6 Februari 2012
Beweging goed voor ex-kankerpatiënt
Als voormalige kankerpatiënten aan lichamelijke beweging doen, heeft dit een klinisch relevant effect op hun welbevinden.

1 Februari 2012
Darmkankermaand maart
Maart is internationaal de darmkankermaand. Jaarlijks vraagt de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met artsen- en patiëntenverenigingen, waaronder de SPKS, gedurende de hele maand aandacht voor darmkanker.

1 Februari 2012
4 februari Wereldkankerdag
Zaterdag 4 februari is het Wereldkankerdag. Wereldwijd sterven meer mensen aan kanker dan aan Aids, tuberculose en malaria samen.Reden te meer om zorg voor mensen met kanker zowel wereldwijd als landelijk op 4 februari extra aandacht te geven.

31 Januari 2012
In 2010 bijna 100.000 keer diagnose kanker
In het eerste decennium van de 21ste eeuw is het aantal nieuwe patiënten met kanker toegenomen van 70.300 naar 95.500 per jaar, een stijging van 36%. Dat blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

27 Januari 2012
Patiënten met darmkanker hebben mogelijk baat bij nieuwe combinatie van medicijnen
Patiënten met darmkanker met een mutatie in het zogenaamde BRAF gen, hebben mogelijk baat bij een combinatie van bestaande medicijnen. Dit belangrijk gegeven heeft kankeronderzoeker Prof. Rene Bernards van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis ontdekt.

24 Januari 2012
Specifiek eiwit kan kankerstamcellen aanzetten tot zelfdoding
Bij darmkanker zijn kankerstamcellen verantwoordelijk voor het ontstaan en groeien van tumoren.

17 Januari 2012
Prof. Dr. Ernst Kuipers:
De wetenschap boekt veel vorderingen in het onderzoek naar darmkanker. Zo zijn de overlevingskansen stijgende. Hoe ver zijn de artsen?

20 December 2011
Darmbacterie signaleert dikke darmkanker
Annemarie Boleij onderzocht de relatie tussen Streptococcus gallolyticus en darmkanker. Een infectie met deze bacterie is zeldzaam, maar kan bij vatbare patiënten ernstige hartklepontsteking veroorzaken. Maar liefst 65 procent van deze patiënten heeft daarnaast ook darmkanker.

24 November 2011
Acetylsalicylzuur verlaagt op termijn risico op kanker
In een dubbelblinde studie onder patiënten met een erfelijke gevoeligheid voor het ontwikkelen van met name darmkanker veroorzaakte een langdurige behandeling met acetylsalicylzuur een afname in het percentage personen dat een maligniteit ontwikkelde.

22 November 2011
KWF-subsidie voor onderzoek naar nieuwe behandeling endeldarmkanker
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een KWF-subsidie ontvangen van 550.000 euro. Zij gaan hiermee onderzoek doen naar een nieuwe behandeling van endeldarmkanker.

17 November 2011
Huisartsen moeten meer praten over kanker
40 procent van de huisartsen ziet het niet altijd als hun taak om met patiënten te spreken over de behandelmogelijkheden. Als zij kanker hadden, zouden verreweg de meeste Nederlanders met hun huisarts willen praten over de behandelmogelijkheden. Een deel van de huisartsen aarzelt daarover.

9 November 2011
Gerichte behandelmethode kanker mogelijk stap dichterbij
Onderzoekers hebben een nieuwe veelbelovende kankerbehandeling ontwikkeld. Het betreft een medicijn dat aan de tumor blijft 'plakken', maar alleen wordt geactiveerd door een bepaald licht. Hierdoor is de behandeling heel specifiek, waardoor het weinig schade veroorzaakt aan het omliggend weefsel.

8 November 2011
Presentatie eerste Nederlandse film over neuro-endocriene tumoren (NET)
10 november Presentatie eerste Nederlandse film over neuro-endocriene tumoren.

8 November 2011
Darmkanker-genen voorspellen effect behandeling
Onderzoekers van het AMC in Amsterdam hebben een set van vijf genen ontdekt waarvan de regulatie voorspellend is voor de prognose van een patiënt met darmkanker.

20 Oktober 2011
Mensen met kanker hebben meer pijn dan nodig is
Misverstanden onder 50-plussers over pijnbestrijding Veel patiënten met kanker pijn worden daar niet goed voor behandeld. 42% houdt pijn, ondanks de behandeling .

20 Oktober 2011
Bacterie in verband gebracht met darmkanker
Voor het eerst is er een bacterie ontdekt die te maken heeft met darmkanker. Of de bacterie de oorzaak of het gevolg is van darmkanker is nog niet bekend.

6 Oktober 2011
Een nieuwe kijk op kanker
Medisch oncoloog Henk Verheul onderzoekt waarom sommige specifieke medicijnen bij de ene patiënt wel goed werken om een tumor in bedwang te houden, terwijl er bij anderen juist razendsnel resistentie optreedt. Het doel is om persoonlijkere behandeling mogelijk te maken. ‘Genetische en eiwitprofilering van tumoren zal een belangrijk onderdeel gaan vormen van de behandelkeuze.’

26 September 2011
Betere opsporing van kanker met microbubbels
Er kunnen meer tumoren worden opgespoord met een nieuwe diagnostische techniek met microbubbels. Dit zijn kleine gasbelletjes, voorzien van een ‘moleculaire kleefstof’. Gezwellen die voorheen bijna onvindbaar waren, kunnen met deze techniek wel zichtbaar worden gemaakt.

26 September 2011
1e Zuiderzee Klassieker levert ruim €100.000 op!
Ruim 400 deelnemers gingen op 24 september van start in de Zuiderzee Klassieker, een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar darmkanker. Deelnemers fietsten 60, 120 of 220 kilometer en haalden samen meer dan € 100.000 euro op.

21 September 2011
Voorstelling ‘De Darmdialogen’ bewezen effectief
De voorstelling ‘De Darmdialogen’, ontwikkeld door de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met artsen- en patiëntenorganisaties, heeft invloed gehad op de bezoekers. Dit blijkt uit een panel studie onder bijna 200 bezoekers.

13 September 2011
Visolie kan chemotherapie tegenwerken
Het lichaam produceert een stof die kankercellen ongevoelig maakt voor veelgebruikte chemotherapie. Onderzoekers van het UMC Utrecht schrijven dit in het tijdschrift Cancer Cell van 12 september. Dezelfde stof zit ook in visoliecapsules die veel patiënten met kanker gebruiken. De onderzoekers raden het gebruik van visolie af voor patiënten die chemotherapie ondergaan.

12 September 2011
Eiwitten verraden darmkanker
Eiwitten op darmcellen markeren gevaarlijke voorstadia van darmkanker. Aldus onderzoekers van het VUmc Cancer Center Amsterdam (afdelingen pathologie en medische oncologie).

7 September 2011
Aantal nieuwe kankerpatiënten per jaar stijgt met 40% naar 123.000
Vooral door de vergrijzing stijgt het aantal nieuwe gevallen van kanker (de incidentie) met 40% naar 123.000 per jaar in 2020 (in 2007 nog: 87.000). Het aantal mensen dat kanker heeft of had stijgt tot 2020 van 420.000 naar 660.000. Het risico om aan kanker te sterven neemt licht af en overlevingskansen blijven gemiddeld stijgen, door vroegere diagnose en betere behandeling.

6 September 2011
Diagnose en behandeling dikkedarmkanker voor verbetering vatbaar
Niet alle ziekenhuizen in Nederland volgen altijd de richtlijnen voor diagnose en behandeling van dikkedarmkanker. Marloes Elferink, onderzoekster van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), constateert in haar proefschrift dat er grote verschillen zijn in de nauwkeurigheid van de lymfeklierevaluatie en in de toepassing van behandelstrategieën.

25 Juli 2011
Moeheid door kanker valt mee
Ongeveer 30% van de patiënten met kanker is bij opname in het ziekenhuis chronisch moe. Een half jaar na ontslag is het percentage weer op dit niveau. Dat is de conclusie van onderzoek bij 1494 patiënten na correctie voor moeheid bij de normale bevolking.

21 Juli 2011
Risico op kanker neemt snel toe bij veertigers
Overgewicht, een inactieve leefstijl en te veel alcohol zorgen dat het kankercijfer onder veertigers en vijftigers in een snel tempo stijgt. In de laatste dertig jaar is het aantal kankerpatiënten in deze leeftijdsgroepen met maar liefst eenvijfde gestegen, zo blijkt uit Brits onderzoek.

15 Juli 2011
Oud-geletruidrager Teun van Vliet fietst tegen darmkanker
Het team van Topsport for Life, met oud-geletruidrager Teun van Vliet, zal op 24 september meefietsen in de Zuiderzee Klassieker.

22 Juni 2011
Diëtisten tegen afslanken basiszorg
Schrappen dieetadvies leidt tot extra kosten, klachten, complicaties en zelfs tot sterfte. Het Kabinet heeft besloten om dieetadvisering uit het basispakket te schrappen. Als het aan minister Schippers ligt, betekent dit dat 250.000 patiënten met een medische indicatie vanaf 1 januari 2012

22 Juni 2011
Jonge vs. oude patiënten met darmkanker
Ongeveer 5% van alle patiënten met darmkanker is jonger dan 50 jaar. Uit onderzoek bij 793 patiënten blijkt dat leeftijd geen rol speelt bij de kans op overleving. Combinatietherapie had bij jong en oud hetzelfde effect. Misselijkheid door behandeling kwam bij jongeren vaker voor. (RM)

22 Juni 2011
Huisarts krijg meer te maken met kankerpatiënt
De nazorg voor kankerpatiënten zal meer gaan plaatsvinden in de huisartsenpraktijk. Dat stelt het Nivel, naar aanleiding van een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de KWF kankerbestrijding.

14 Juni 2011
RFA van levermeta’s: evaluatie van 100 patiënten
Levermetastasen die chirurgisch niet verwijderd kunnen worden zijn vaak goed te behandelen met radiofrequente ablatie (RFA). Soms is zelfs curatie mogelijk. Dat concluderen onderzoekers van de VUMC na evaluatie van 100 patiënten.

25 Mei 2011
De Maag Lever Darm Stichting is blij met het bevolkingsonderzoek naar darmkanker
De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) is blij met het positieve bericht van minister Schippers (VWS) om vanaf 2013 een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker in te voeren.

11 Mei 2011
Warmte verzwakt kankercellen
Onderzoekers van het Erasmus MC en het AMC hebben aangetoond hoe warmte helpt bij het bestrijden van tumoren. De warmte verzwakt de kankercellen, waarna medicijnen de cellen kunnen doden. Warmte verzwakt kankercellen

3 Mei 2011
NKR-cijfers: volwassen kankerpatiënten stijgende overleving
Volwassenen met kanker overleven momenteel langer dan vijftien jaar geleden. Tussen 1989-1993 en 2004-2008 nam de vijfjaarsoverleving van volwassenen met kanker met twaalf procent toe. Dat komt deels door vroege opsporing en deels door verbeterde behandeling. De toegenomen overleving is het duidelijkst bij borstkanker, prostaatkanker en darmkanker.

26 April 2011
Bacteriële klokkenluider voor dikke darmkanker
Annemarie Boleij en Harold Tjalsma, moleculair biologen in het UMC St Radboud, hebben het verband tussen de bacterie S. gallolyticus, hartklepontsteking en dikke darmkanker onderzocht. Samen met collega’s publiceren ze hun opmerkelijke resultaten deze maand in The Journal of Infectious Diseases.

26 April 2011
Colonografie voorkomt meer tumoren dan het induceert
Regelmatige screening op darmkanker met CT-colonografie voorkomt aanzienlijk meer tumoren dan door de bestraling worden geïnduceerd. Dat berekenden Amerikaanse onderzoekers, uitgaande van een 5-jaarlijkse screening van 50-80 jarigen.

21 April 2011
Nanospeurder naar darmkanker blijkt veilig
Amerikaanse onderzoekers denken nanodeeltjes van goud en silicium in te kunnen zetten om darmkanker in een vroeg stadium te kunnen herkennen. Een belangrijke stap naar de toepassing ervan in mensen hebben ze nu gezet: de nanodeeltjes kunnen namelijk bewezen veilig toegepast worden in muizen. Dat schrijven de onderzoekers deze week in Science Translational Medicine.

20 April 2011
Nederlandse darmkankeroperatie vaak laparoscopisch
Nederlandse chirurgen voeren relatief veel laparoscopische ingrepen uit bij colontumoren, vergeleken met andere Europese landen. Dit blijkt uit gegevens van de Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA). De cijfers worden vandaag bekend gemaakt op een congres in Amsterdam.

15 April 2011
Brief Schippers invoering Bevolkingsonderzoek
De Maag Lever Darm Stichting is een groot voorstander van de invoering van een landelijke screening naar dikkedarmkanker. Lees hier de brief naar minister Schippers.

13 April 2011
Goede cholesterol en dikkedarmkanker
Een hoger gehalte van het ‘goede’ HDL-cholesterol gaat samen met een kleinere kans op dikkedarmkanker. Europese onderzoekers, onder meer van het UMC Utrecht en het RIVM, beschrijven dat in het tijdschrift Gut, wat onlangs online is verschenen.

8 April 2011
(Darm)kankerpatiënten onvoldoende doorverwezen
De afgelopen jaren zijn de operaties waarbij deze uitzaaiingen worden verwijderd, sterk verbeterd. Het aantal doorverwijzingen van kankerpatiënten blijft hierbij achter.

4 April 2011
Voorstelling ‘De Darmdialogen’ wegens succes geprolongeerd!
Voorstelling ‘De Darmdialogen’ wegens succes geprolongeerd!‘De Darmdialogen’, ontwikkeld door de Maag Lever Darm Stichting, heeft inmiddels in 14 ziekenhuizen gestaan en toert wegens groot succes door tot en met half juni.

28 Maart 2011
Retroscoop spoort meer darmpoliepen op
Dankzij een speciale camera, de retroscoop, kunnen artsen bijna een kwart meer poliepen opsporen in de dikke darm. Prof. dr. Peter Siersema van het UMC Utrecht coördineerde een groot internationaal onderzoek naar het instrument. “Vroege opsporing van dikkedarmkanker kan mensenlevens redden.”

28 Maart 2011
Grote behoefte aan ondersteuning van kankerpatiënt
Patiënten met kanker willen vooral twee tot vijf jaar na de diagnose meer informatie en ondersteuning. In die periode is er vaak minder contact met het ziekenhuis, maar de behoefte aan begeleiding is onverminderd groot.

24 Maart 2011
Sterke daling sterfte als gevolg van maagkanker verwacht
Op dit moment worden in Nederland per jaar 2.000 mensen en hun naasten geconfronteerd met de diagnose maagkanker. Deze mensen hebben behoefte aan informatie over deze ziekte. De MLDS wil door de lancering van de website www.maagkanker.info in deze informatiebehoefte voorzien.

21 Februari 2011
Landelijke standaard hoofdhuidkoeling bij chemotherapie
Een landelijke werkgroep met zorgverleners uit het hele land is onlangs gestart met het opstellen van een standaard, waarin de kennis wordt gebundeld op het gebied van alopecia ofwel kaalheid ten gevolge van chemotherapie. Hoofdhuidkoeling zal een belangrijk onderdeel vormen van deze standaard.

10 Februari 2011
Langer leven met levertumor
Patiënten met dikkedarmkanker met uitzaaiingen in de lever komen steeds vaker in aanmerking voor een operatie. Maar lang niet alle artsen weten dat, merkt oncologisch chirurg prof. dr. Richard van Hillegersberg van het UMC Utrecht. 'Er wordt patiënten kans op genezing onthouden.'

10 Februari 2011
Minder lange wachttijden voor HIPEC-behandeling NKI-AVL
Patiënten met dikkedarmkanker met uitzaaiingen in de buik kunnen binnenkort sneller geopereerd worden. Daartoe hebben chirurgen van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis een samenwerking afgesloten met het VuMC.

9 Februari 2011
Lancering Kankerspoken
Deskundigen die jarenlang ervaring hebben in de begeleiding van kinderen en jongeren waarvan één of soms zelfs beide ouders kanker kregen, zijn gekomen met een bijzonder initiatief om deze kinderen te helpen. Op 4 februari 2011 is de vernieuwde website www.kankerspoken.nl gelanceerd.

4 Februari 2011
Wikioverkanker.nl: de nieuwe wiki voor leven met kanker
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) lanceert tijdens Wereldkankerdag 4 februari de WIKIOVERKANKER. Deze wiki is speciaal voor mensen die leven met en na kanker. Bij de wiki draait het om het delen van ervaringen en het samen schrijven van kennis.

3 Februari 2011
Wereld Kanker Dag op 4 februari 2011
Vrijdag 4 februari 2011 is het Wereld Kanker Dag. Wereldwijd sterven meer mensen aan kanker dan aan aids, tuberculose én malaria samen.

3 Februari 2011
Toegankelijk boek over darmkanker ontstaat uit samenwerking Rotterdamse ziekenhuizen
Het Sint Franciscus Gasthuis en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam presenteren donderdag 17 februari 2011 samen het boek ‘Darmkanker, het boek voor patiënt, familie en professional’. Het boek is geschreven door twee chirurgen en twee verpleegkundigen van het Maasstad Ziekenhuis en het Sint Franciscus Gasthuis.

28 Januari 2011
De Maag Lever Darm Stichting verhuist naar Amersfoort
Vanaf 1 februari is de Maag Lever Darm Stichting gehuisvest in Amersfoort. De Maag Lever Darm Stichting is één van de gezondheidsorganisaties die gaat werken in het Huis voor de Gezondheid aan het Stationsplein in Amersfoort.

26 Januari 2011
Betere opsporing uitzaaiingen bij darmkanker
Tegenwoordig zijn er verschillende nieuwe behandelingen van darmkanker mogelijk die de kans op genezing vergroten, ook bij uitgezaaide ziekte. Chirurg Irene Grossmann onderzocht het scannen van de buik, lever en longen, en een tumormarker om het zoeken naar uitzaaiingen te optimaliseren.

19 Januari 2011
Hulp om erfelijke darmkanker te voorkomen
Patiënten kunnen zelf een actieve rol spelen bij het voorkomen van erfelijke darmkanker. Om hen hierbij te ondersteunen, heeft het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO) een webvideo en een online zelftest ontwikkeld.

13 Januari 2011
Marianne van den Oever schrijft boek
Marianne van den Oever presenteert haar debuutboek het boek 'Stap voor stap...'. Zij schreef het boek nadat er dikke darmkanker bij haar werd ontdekt.

7 Januari 2011
Plant verschaft wetenschappers nieuwe inzichten over darmkanker
Nederlandse wetenschappers hebben uit een plant belangrijke nieuwe inzichten gehaald over een vorm van darmkanker. Het gaat om het Peutz-Jeghers syndroom, een erfelijke ziekte waarbij mensen poliepen in hun darmen krijgen die uitgroeien tot kwaadaardige tumoren.

15 December 2010
Overleving endeldarmkanker gelijk aan dikkedarmkanker
De laatste drie decennia hebben zich grote veranderingen voorgedaan in de IKZ-regio in incidentie, behandeling, overleving en sterfte aan dikkedarm- en endeldarmkanker.

14 December 2010
Europees Parlement vraagt screening van darmkanker
Bijna 400 Europarlementsleden verleenden hun uitdrukkelijke steun aan een schriftelijke verklaring over de strijd tegen darmkanker in de EU.

2 December 2010
Toename overleving dikkedarmkanker door betere detectie en behandeling
De overleving voor patiënten met dikkedarmkanker in Nederland is toegenomen tussen 1989 en 2006. Dit kan toegeschreven worden aan een verbeterde detectie en behandeling van deze vorm van kanker in Nederland gedurende deze periode.

2 December 2010
Start onderzoek endeldarmsparende operatie
Oncologisch chirurg Hans de Wilt, van het UMC St Radboud in Nijmegen, start deze maand samen met enkele collega's uit andere Nederlandse ziekenhuizen, een onderzoek naar endeldarmsparende operaties bij tumoren in het einde van de endeldarm. Voorbehandeling met chemo- en radiotherapie moet de kans op een stoma, voor een deel van de patiënten, flink verkleinen.

25 November 2010
Vrouwen willen andere zorg dan mannen
Mannelijke en vrouwelijke patiënten vinden verschillende zaken belangrijk in de zorg rondom kanker. Dat blijkt uit het onderzoek van Hester Wessels van het UMC Utrecht. Zij promoveert op 30 november.

17 September 2010
Kankerpatiënt houdt behoefte aan ondersteuning
Vooral twee tot vijf jaar na de diagnose kanker hebben patiënten behoefte aan meer informatie en ondersteuning. Ze hebben dan vaak minder contact met het ziekenhuis, maar nog steeds behoefte aan begeleiding.

26 Augustus 2010
NKI-AVL opent Ambient Experience met ‘high precision tumour control'
Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam opent 24 augustus 2010 een nieuwe bestralingsruimte met daarin een bestralingstoestel met ‘high precision tumour control' in combinatie met een zogeheten ‘Ambient Experience'.

5 Augustus 2010
Complexe kankerzorg moet worden geconcentreerd
Complexe kankerbehandelingen moeten binnen vier jaar alleen nog worden uitgevoerd in ziekenhuizen die daar het best in zijn. Dit heeft KWF Kankerbestrijding laten weten met een brief aan de informateur en fractieleiders van alle politieke partijen.

2 Augustus 2010
Opblaasbare darm reist in zomer naar CORPUS
Een grote opblaasbare darm toert al sinds maart 2010 door Nederland. Vanaf dinsdag 20 juli tot 16 augustus reist de darm voor vier weken naar CORPUS ‘reis door de mens’ te Oegstgeest.

1 Juli 2010
Elke maand telt bij keuze voor chemotherapie
Patiënten met vroege darmkanker vinden chemotherapie de moeite waard als daarmee de overlevingskans met 1 maand wordt verlengd. Dat volgt uit onderzoek bij 123 patiënten die na voltooiing van chemotherapie hierover werden ondervraagd.

31 Mei 2010
Speciale bijlage Metro: 'Van mond tot kont'
In de gratis krant Metro vinden de lezersvandaag een speciale bijlage: ‘Van mond tot kont’. Deze special geeft informatie over de spijsvertering: hoe werkt het spijsverteringskanaal, preventie van spijsverteringsaandoeningen, het belang van achterom kijken na toiletbezoek, oranje toiletpapier, darmkanker, boeren, winderigheid, slechte adem en maagzuur.

28 Mei 2010
Geen verband tussen darmkanker en consumptie koffie of soft drinks
Het drinken van veel koffie of gezoete soft drinks beïnvloedt de kans op darmkanker niet, ongeacht geslacht, BMI, roken en alcohol consumptie. Dat blijkt uit een analyse van 13 studies.

21 Mei 2010
Colonoscopie minder hinderlijk met nieuw middel
Colonoscopie vereist darmvoorbereiding waarvoor een grote hoeveelheid specifieke vloeistof moet worden gedronken. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat minder vocht nodig is als tevens lubriproston wordt toegediend. Lubriproston is een middel tegen obstipatie.

1 April 2010
In 2009 bij bijna 11.500 mensen darmkanker ontdekt
Bij 11.450 mensen in Nederland is in 2009 darmkanker vastgesteld. Dit blijkt uit voorlopige gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie. Het totale aantal nieuwe kankerpatiënten in 2009 is nog niet bekend, maar zal ongeveer 90.000 bedragen, zodat een op de acht nieuwe kankerpatiënten darmkanker heeft.

23 Maart 2010
Misvattingen bij Nederlanders over ontstaan kanker
Tweederde van de Nederlanders weet dat een gezonde leefstijl van invloed is op het ontstaan van kanker, zo blijkt uit een onderzoek van KWF Kankerbestrijding dat door TNS NIPO onder 1.100 Nederlanders in oktober 2009 is uitgevoerd.

23 Maart 2010
Patiëntenorganisaties maken kwaliteit kankerzorg zichtbaar
De kwaliteit van de oncologische zorg verschilt per ziekenhuis in Nederland. Om patiënten inzicht te geven in deze verschillen, ontwikkelden de samenwerkende kankerpatiëntenorganisaties de online Patiëntenwijzer. Per 23 maart tonen zij digitale informatie over de kwaliteit van de zorg bij bloed- en lymfklierkanker en dikkedarmkanker.

3 Maart 2010
Patiënten en medisch specialisten: Invoering screening dikkedarmkanker kan niet wachten
Minister Klink van VWS wil het besluit tot screening van dikkedarmkanker met 1 jaar uitstellen vanwege financiële redenen èn om het tekort aan zorgprofessionals eerst op te lossen. Uitstel kost jaarlijks 1.400 sterfgevallen aan dikkedarmkanker en zorgt voor onnodig veel leed bij patiënten en hun naasten.

23 Februari 2010
Het Darmkankerlogboek
In Nederland krijgen jaarlijks 12.000 mensen te horen dat ze darmkanker hebben. Zij komen terecht in een complexe en emotionele wereld vol onzekerheden en keuzes. Op 1 maart verschijnt het Darmkankerlogboek dat mensen die geconfronteerd worden met darmkanker informatie biedt.

16 Februari 2010
Darmkankerscreening vergt zorgvuldig besluit
Volgens minister Klink kan invoering van een bevolkingsonderzoek naar darmkanker van grote betekenis zijn voor de volksgezondheid. Hij wil komend jaar benutten om een aantal knelpunten bij invoering in kaart te brengen voordat er een definitief besluit wordt genomen.

12 Februari 2010
Nederland krijgt rondreizende darm
In het kader van de campagne Darmkankermaand maart zal er een grote opblaasbare darm door het land reizen. Met behulp van deze darm wordt het belang van vroege opsporing van darmkanker onder de aandacht gebracht. Vroege opsporing van darmkanker geeft namelijk meer kans op genezing. Ook wordt hiermee geprobeerd het onderwerp beter bespreekbaar te maken.

4 Februari 2010
Ischemie vertraagt terugkeer levermetastasen
Door een partiële hepatectomie kunnen levermetastasen chirurgisch worden verwijderd. Uit Nederlands onderzoek bij 160 patiënten met gemetastaseerde darmkanker blijkt dat langdurige ischemie van de lever tijdens de operatie de terugkeer van levermetastasen vertraagt.

28 Januari 2010
'Erfelijke kanker wordt (te) vaak niet herkend'
Erfelijke kanker wordt nog te weinig herkend, waardoor de mogelijkheden van preventie onvoldoende worden benut. Dat stelde Nicoline Hoogerbrugge-Van der Linden donderdag 20 januari tijdens haar oratie als hoogleraar Erfelijke Kanker aan het UMC St Radboud. Om de kans op herkenning van erfelijke kanker te vergroten formuleerde ze drie eenvoudige vuistregels.

22 Januari 2010
Vitamine D beschermt tegen darmkanker
Mensen met meer vitamine D in hun bloed hebben minder kans op dikkedarmkanker. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek waarvan de resultaten vandaag online gepubliceerd worden in het tijdschrift British Medical Journal. Epidemioloog dr. Bas Bueno-de-Mesquita, verbonden aan het UMC Utrecht en het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM), is een van de hoofdonderzoekers.

7 Januari 2010
Oproep ervaringsverhalen dikkedarmkanker
Voor een nieuw boek, dat naar verwachting in de zomer van 2010 zal verschijnen, is Ingeborg op zoek naar bijzondere ervaringsverhalen met betrekking tot dikkedarmkanker. Denkt u met uw verhaal een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan dit nieuwe boek, stuur dan een e-mail met een korte beschrijving van de ziektegeschiedenis naar info@vreemdekronkels.nl.

29 December 2009
Kanker en spierafbraak
Kankerpatiënten die extreem afvallen verliezen vaak veel spiermassa. Hoe kun je dit proces remmen met eten en drinken? Op dit onderwerp behaalde Stephan Peters zijn doctorstitel.

11 December 2009
'Heftig': ervaringen van een zorgprofessional met darmkanker
'Heftig' is het boek van Mirjam Verschure. Het is haar persoonlijke verhaal over haar ervaringen als patiënt in het ziekenhuis waar zij zelf werkt. De schrijfster vertelt openhartig over de meest ingrijpende periode in haar leven.

10 December 2009
Vroege ontdekking kanker van levensbelang
Het totaal aantal ontdekte gevallen van kanker blijft stijgen. Gelukkig worden de overlevingskansen ook steeds hoger.

1 December 2009
Appeltje Voor Je Buik Bedel
Vanaf 1 december is de Appeltje Voor Je Buik Bedel te koop! Deze zilveren bedel in de vorm van een appel bezet met 3 zirkonia’s, past op bekende bedelarmbanden zoals Pandora en Trollbeads.

17 November 2009
Gezondheidsraad geeft advies voor screening op darmkanker
De Gezondheidsraad adviseert de minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport om iedere man en vrouw in de leeftijdscategorie 55-75 jaar een tweejaarlijkse screening op darmkanker te laten ondergaan. Dit advies gaf de Gezondheidsraad aan minister Ab Klink op 17 november 2009.

9 November 2009
De prik tegen de Mexicaanse Griep (Influenza A)
De Maag Lever Darm Stichting krijgt de afgelopen weken veel vragen binnen over het vaccineren tegen de Mexicaanse griep.

19 Oktober 2009
Partners kankerpatiënten krijgen zelf ook vaak medische klachten
Gebleken is dat partners van mensen die darm- of longkanker hebben in de twee jaar nadat de ziekte is geconstateerd, drie keer vaker psychiatrische hulp nodig hebben dan ‘normale’ groepen.

25 September 2009
Kanker in een derde van de gevallen veroorzaakt door ongezonde voeding
Dat er een verband is tussen voeding en kanker is al heel lang bekend,' stelt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit. Hij was dagvoorzitter van het symposium ‘Nutrition and Cancer’, op vrijdag 25 september.

21 Augustus 2009
Nederlander niet alert op signalen darmkanker
Kijk even achterom

29 Juli 2009
Endoscopische camera nog niet onderscheidend genoeg
De techniek om darmpoliepen en colonkanker op te sporen met een ingeslikte capsule met ingebouwde camera, is nog onvoldoende betrouwbaar. Dat blijkt uit een vergelijkingsonderzoek met de gouden standaard colonscopie in acht Europese onderzoekscentra. Het onderzoek is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

9 Juli 2009
Bevolkingsonderzoek darmkanker is zinvol
Het heeft wel degelijk zin om een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker in te voeren voor mensen tussen 50 en 75 jaar. Zelfs als mensen eenmalig deelnemen aan een landelijk onderzoek, levert dat al een besparing van 220 miljoen euro aan ziektekosten op.

22 Juni 2009
Proefbevolkingsonderzoek darmkanker van start gegaan
In mei 2009 is er een derde ronde van het proefbevolkingsonderzoek darmkanker van start gegaan in de regio’s Amsterdam en Rotterdam. Er worden in totaal 7.500 personen in de leeftijd van 50 tot en met 74 jaar uit deze regio’s uitgenodigd voor deelname aan dit onderzoek.

22 Juni 2009
Oratie: 'Uitzaaiingen in lever worden onvoldoende behandeld'
In 2010 zullen in Nederland naar verwachting 13.000 mensen te maken hebben met dikke darmkanker. Tien procent van deze patiënten krijgt te maken met chirurgisch behandelbare uitzaaiingen in de lever. Dat stelt dr. Kees Dejong vrijdag 26 juni in zijn oratie als bijzonder hoogleraar in de hepato-pancreato-biliaire chirurgie aan de Universiteit van Maastricht.

18 Juni 2009
Biomarker maakt vroege opsporing dikkedarmkanker mogelijk
Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben de werking aangetoond van een nieuwe biomarker voor dikkedarmkanker. De biomarker toont in ontlasting de inactivatie aan van het kandidaat tumor suppressor gen NDRG4, wat een duidelijke aanwijzing voor dikkedarmkanker blijkt te zijn.

15 Juni 2009
Veiligheid, kennis en houding arts en verpleegkundige belangrijkst voor kankerpatiënten
Kankerpatiënten vinden veiligheid en de kennis en houding van artsen en verpleegkundigen het belangrijkst. Privacy en andere voorzieningen komen pas op de tweede plaats. Promovenda Hester Wessels van het UMC Utrecht inventariseerde de wensen van honderden patiënten.

12 Juni 2009
Jaarverslag 2008
Maag Lever Darm Stichting brengt jaarverslag 2008 uit

11 Juni 2009
Onderzoekers bekend die de NWO-Spinozapremie 2009 ontvangen
Elk jaar krijgen (meestal) vier toponderzoekers deze hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding. Dit jaar voldeed geen enkele alfa-gamma-onderzoeker aan de criteria. De drie winnaars krijgen elk 2,5 miljoen euro, vrij te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

4 Juni 2009
Eerste stap naar betere behandelmogelijkheden kankerpatiënten
Vier topinstituten die zich inzetten voor realisatie van een centrum voor protonentherapie in de Randstad, reageren verheugd op de brief van Minister Klink (VWS) aan het College voor Zorgverzekeringen als eerste stap om deze behandeling toe te laten tot het basispakket van de Zorgverzekeringswet.

26 Mei 2009
Tumor zelf maakt depressief
Er is een directe link tussen tumoren en depressie (PNAS, early edition online 18 mei 2009). Dat verband werd altijd gezocht in indirecte factoren, zoals het besef van de ziekte, of bijwerkingen van chemotherapie.

28 April 2009
Overlevingskansen darmkankerpatiënten verbeterd
Cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie laten een verbetering van de overlevingscijfers voor patienten met darmkanker zien.

22 April 2009
Kankerpatiënt onthoudt weinig van artsgesprek
Ouderen met kanker en kankerpatiënten met een slechte prognose onthouden weinig van de informatie die zij krijgen van arts of verpleegkundige. Dit blijkt uit onderzoek van psycholoog Jesse Jansen.

8 April 2009
Aanval op wachtlijsten dikkedarmonderzoek
Verpleegkundigen kunnen net zo goed getraind worden in het uitvoeren van dikkedarmonderzoek als dokters. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

27 Maart 2009
Maag Lever Darm Stichting zoekt collectanten!
De Maag Lever Darm Stichting kan niet zonder de inzet van vrijwilligers. Mogen wij een beroep doen op u?

17 Maart 2009
onderzoek naar betere opsporing darmpoliepen
Een nieuwe colonoscoop moet ervoor gaan zorgen dat darmpoliepen beter op te sporen zijn. Deze maand start een studie in het UMC Utrecht met een nieuw apparaat, the third eye retroscope.

17 Maart 2009
Experimenteel kankeronderzoek nu online te vinden
Vanaf vandaag is een online overzicht te vinden met experimentele behandelingen van kanker. De site www.kankeronderzoek.info geeft betrouwbare en objectieve informatie over behandelingen waarvan de werking en de resultaten nog worden onderzocht.

13 Maart 2009
Zorg kankerpatiënten kan beter
De zorg voor kankerpatiënten in Nederland is niet in alle ziekenhuizen goed georganiseerd. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IZG) moeten artsen, radiotherapeuten, oncologen en ziekenhuisafdelingen beter met elkaar samenwerken bij de behandeling van kankerpatiënten.

27 Februari 2009
Maart in teken van vroege opsporing darmkanker
Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord, is deze zeer ernstige ziekte goed te behandelen en bestaat er een behoorlijke kans op genezing. Helaas hangt rond darmkanker nog altijd een taboesfeer.

27 Februari 2009
Kanker Genomics Markt Plaza voor (ex-)patiënten en naasten
In het Beatrix Theater in de Jaarbeurs te Utrecht wordt zaterdag 28 maart 2009 het ‘Kanker Genomics Markt Plaza’ gehouden. De bijeenkomst is bedoeld voor patiënten, naasten en andere belangstellenden.

26 Februari 2009
Kanker is vaak te voorkomen
Meer dan 40 procent van alle gevallen van darm- en borstkanker in rijke, ontwikkelde landen kunnen worden voorkomen met een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een gezond lichaamsgewicht.

19 Februari 2009
Hoge werkeloosheid na kanker
De werkeloosheid onder volwassenen die kanker hebben gehad is wereldwijd bijna 40 procent hoger dan onder gezonde volwassenen. Dat blijkt uit een studie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

17 Februari 2009
Toename aantal nieuwe gevallen van kanker
Het aantal nieuwe gevallen van kanker is in 2006 met 2,5 procent gestegen ten opzichte van 2005. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC).

6 Februari 2009
Kanker doodsoorzaak nummer een
Er overlijden in ons land meer mensen aan kanker dan aan hart- en vaatziekten. Dit is voor het eerste het geval en daarmee is kanker de belangrijkste doodsoorzaak geworden.

5 Februari 2009
Overlevingskansen kanker meer dan verdubbeld
De overlevingskansen voor kanker zijn de laatste zestig jaar meer dan verdubbeld. Dat heeft KWF Kankerbestrijding woensdag, op Wereldkankerdag, gemeld.

23 Januari 2009
Zelden erfelijkheidsonderzoek bij darmkanker
Darmkanker kan erfelijk zijn, maar slechts een klein deel van de patiënten wordt doorverwezen naar een genetisch centrum voor verder onderzoek.

22 Januari 2009
De EU wil meer preventief onderzoek naar kanker
De EU-lidstaten moeten meer doen aan preventief onderzoek naar kanker.

16 Januari 2009
Nieuwe regelgeving vergoeding dieetpreparaten
Per 1 januari jl. is de vergoeding van dieetpreparaten (medische voeding) via de basisverzekering gewijzigd. De aanspraak op vergoeding bij (risico op) ziektegerelateerde ondervoeding is één van de nieuwe indicaties. Belangrijke risicogroepen voor ondervoeding zijn mensen met kanker, slik- of passagestoornissen en patiënten die een operatie moeten ondergaan.

9 Januari 2009
Rokers meer kans op darmkanker
Rokers hebben meer kans om darmkanker te krijgen en om daaraan te overlijden.

30 December 2008
Fysiotherapie helpt tegen moeheid na chemokuur
Fysiotherapie tijdens een chemokuur zorgt ervoor dat kankerpatiënten minder last hebben van vermoeidheid. Dat blijkt uit een proef onder 43 mensen die werden geopereerd voor darm- of borstkanker.

29 December 2008
Nederlanders drinken het vaakst alcohol
Het drinkgedrag in Europa verandert. In landen als Frankrijk en Italië, waar het drinken van wijn jarenlang de vaste gewoonte was, wordt steeds meer bier gedronken. Ook in deze landen slaat de binge drink cultuur toe. Nederlanders springen er in meerdere opzichten uit: ze drinken het vaakst en hebben de ruimste opvattingen over de hoeveelheden drank per keer.

23 December 2008
Bron dikkedarmkanker muizen ontdekt
Onderzoekers hebben de bron van dikkedarmkanker bij muizen opgespoord.

23 December 2008
Nieuwe oorzaak erfelijke darmkanker
Onderzoekers hebben ontdekt dat erfelijke darmkanker kan worden veroorzaakt door een fout in een naastgelegen gen.

24 Oktober 2008
Ernstig tekort MDL-artsen
Er is een groot tekort aan maag-, darm- en leverspecialisten. Patiënten kunnen hierdoor niet de juiste behandeling krijgen. Ernst Kuipers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van mdl-artsen NVMDL, laat weten dat de wachttijden oplopen. Dat kan op den duur ernstige gevolgen hebben.

8 Oktober 2008
Aanbevelingen ter preventie van kanker
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft aanbevelingen opgesteld ter preventie van kanker, n.a.v. het rapport ‘Voeding, leefstijl en de preventie van kanker’ dat vorig jaar is verschenen.

26 September 2008
De basis voor kanker al op jeugdige leeftijd gelegd
Als alle Nederlanders gezond zouden leven, zullen er per jaar circa 30.000 minder kankergevallen zijn. Nu krijgen circa 90.000 Nederlanders per jaar te horen dat zij kanker hebben.

26 Augustus 2008
Eerste richtlijn 'revalidatie bij kanker' in ontwikkeling
De Vereniging van Integrale Kankercentra start in september aanstaande met de ontwikkeling van een richtlijn Oncologische Revalidatie.

21 Augustus 2008
Kankerpatiënt gebaat bij begeleiding
Depressieve kankerpatiënten hebben baat bij psychologische begeleiding na ontslag uit het ziekenhuis. Dat hebben Britse onderzoekers aangetoond met een studie onder tweehonderd kankerpatiënten.

27 Juni 2008
Nieuwe stichting helpt allochtonen met kanker
Onlangs is een nieuwe patiëntenvereniging opgericht, die opkomt voor de belangen van allochtone kankerpatiënten en hun families.

26 Juni 2008
Themamiddag ‘Erfelijk belast, en dan …?’
Op 27 september 2008 organiseert de NFK de themamiddag ‘Erfelijk belast en dan,…?’ in Vergadercentrum La Vie in Utrecht.

17 Juni 2008
Patiëntenverenigingen organiseren weer contactdagen in najaar
Zoals ieder jaar organiseren de patiëntenverenigingen die meewerken aan deze website weer landelijke contactdagen voor patiënten en naasten. Deze bijeenkomsten vinden plaats in het najaar van 2008 en staan in het teken van lotgenotencontact. Daarnaast kunt u interessante lezingen bijwonen.

7 April 2008
Nieuw boek voor kankerpatiënten en hun naasten
Als iemand je vertelt dat hij of zij kanker heeft, is het soms moeilijk om de juiste woorden te vinden. Wat moet je zeggen? Hoe druk je jouw medeleven uit? Aan de andere kant is het voor kankerpatiënten soms moeilijk om aan hun omgeving uit te leggen, wat zij doormaken. En welke gevolgen hun ziekte voor hen heeft. Herkent u dit? Geef elkaar dan “Een Bundel Kracht” cadeau.

31 Maart 2008
Boek over vermoeidheid na kanker geactualiseerd
In 2000 schreef journaliste Maria Hendriks het boek 'Een lichaam van lood', over vermoeidheid na kanker. Dit boek is recent aangevuld met drie nieuwe hoofdstukken: genezen van vermoeidheid na kanker, werken met vermoeidheid na kanker en revalidatie en vermoeidheid na kanker.

6 Maart 2008
Tienduizenden Nederlanders met dikkedarmkanker zoek?
De verschillende proefbevolkingsonderzoeken naar dikkedarmkanker in Nederland, zijn vrijwel afgerond. Uit het onderzoek dat is uitgevoerd in de omgeving van Nijmegen en Amsterdam, is gebleken dat bij 0,4% van de Nederlanders tussen de 50-75 jaar dikkedarmkanker wordt vastgesteld.

22 Februari 2008
Proefbevolkingsonderzoeken darmkanker vrijwel afgerond
In 2005 en 2006 zijn verschillende proefbevolkingsonderzoeken van start gegaan. De resultaten van deze onderzoeken worden binnenkort verwacht.

15 Februari 2008
Verband gelegd tussen overgewicht en verschillende soorten kanker
Zwaarlijvigheid en zelfs overgewicht verhogen mogelijk de kans op een groot aantal soorten kanker. Dat blijkt uit Europees onderzoek.

7 Februari 2008
www.darmkanker.info is vernieuwd!
Maandag 11 februari gaat de vernieuwde website www.darmkanker.info online.

7 Januari 2008
Onderzoek naar lymfeklieruitzaaiingen bij darmkanker kan beter
De overleving van patiënten met darmkanker hangt nauw samen met de aanwezigheid van lymfeklier-uitzaaiingen.

18 December 2007
Gezondheidsraad raadt gebruik van zelftest op darmkanker af
De Gezondheidsraad heeft twintig zelfstesten onderzocht. Veel van deze testen, waaronder die op darmkanker, scoren onder de maat.

5 November 2007
Verhoogde kans op darmkanker door het eten van worst, gehakt en vleeswaren
Dat is de uitkomst van een onderzoek dat is uitgevoerd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

15 Oktober 2007
Eerste endomicroscopen in Nederland in gebruik
In 2007 zijn in het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en het Erasmus MC in Rotterdam een endomicroscoop in gebruik genomen.

18 September 2007
Het eten van vis beschermt tegen darmkanker
Onderzoekers van de afdeling Humane Voeding van de Universiteit Wageningen hebben de relatie tussen het eten van vis en het krijgen van dikkedarmkanker bestudeerd.

17 September 2007
Verband tussen Westerse voeding en darmkanker
Er is een verband tussen dikkedarmkanker en Westerse voeding, dat is al diverse keren aangetoond. Om welke voedingsmiddelen het precies gaat, en hoe groot het verband is, blijft echter onduidelijk.

25 Augustus 2007
Veel hersteloperaties na darmingreep
Jaarlijks ondergaan ongeveer 10.000 Nederlanders een darmoperatie. Meestal gaat het om het verwijderen van een tumor of een ernstige ontsteking. In sommige ziekenhuizen ontstaat bij een bovengemiddeld aantal van deze patiënten complicaties.

14 Augustus 2007
Roken schaadt effect van medicijn tegen dikkedarmkanker
Roken schaadt de behandeling van dikkedarmkanker met het medicijn irinotecan. Patiënten die tijdens hun behandeling roken, hebben van de belangrijkste stof van dit medicijn 40 procent minder in hun bloed dan niet-rokers.

20 Juni 2007
Actief herstellen van darmoperatie
Vlak voor en vlak na een darmoperatie wat eten en drinken? Zes dagen na de operatie alweer naar huis? Volgens chirurg Kees Dejong van het Academisch Ziekenhuis Maastricht is dit heel goed mogelijk.

19 Maart 2007
Eénvijfde deel van de stoma's wordt nooit hersteld
Van de stoma's die patiënten met dikkedarmkanker tijdelijk aangelegd krijgen tijdens hun behandeling, wordt ongeveer éénvijfde daarna nooit meer verwijderd.

2 Oktober 2006
Sterfte aan dikkedarmkanker kan in 20 jaar worden gehalveerd
Met bestaande kennis en methoden kan de sterfte aan dikkedarmkanker in 20 jaar tijd gehalveerd worden.

12 Juni 2006
Houding Nederlanders funest voor genezingskansen darmkanker
Hoewel meer dan 70% van de Nederlanders zegt z’n gezondheid belangrijk te vinden, heeft tweederde bij gezondheidsklachten wel eens meer dan een paar maanden tot zelfs een jaar gewacht om de dokter te bezoeken.

12 Juni 2006
Beweging vermindert kans op darmkanker
Lichaamsbeweging beschermt tegen darmkanker, volgens hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten Joep Bartelsman van het AMC.

15 Mei 2006
Nieuw: Zelfzorgboek Darmkanker
Een boek speciaal voor mensen met darmkanker en hun naasten

Deel deze informatie