Maag Lever Darm Stichting darmkanker.info

Herken de klachten

Het is belangrijk dat u weet met welke klachten u naar de huisarts moet gaan. Iedereen heeft wel eens last van darmklachten of problemen met de stoelgang. In verreweg de meeste gevallen heeft dit te maken met voeding, stress of een infectie. Als u last heeft van bloed bij de ontlasting, of als klachten langer dan twee weken aanhouden, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Dikkedarmkanker is een ingrijpende, ernstige ziekte. Het is de tweede meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Maar het is ook één van de best behandelbare vormen van kanker, als de ziekte in een vroeg stadium vastgesteld wordt. Het is daarom belangrijk om bij klachten alert te zijn. Dit kan een vroege opsporing van dikkedarmkanker bevorderen.

Onderstaande klachten kunnen wijzen op dikkedarmkanker:

  • Een blijvende verandering in uw ontlastingspatroon; in regelmaat of soort ontlasting.
    Ieder mens heeft een bepaald ontlastingspatroon. Wanneer dit plotseling blijvend verandert, kan dit wijzen op een darmaandoening.
  • Bloed en/of slijm bij de ontlasting.
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies.
  • Aanhoudende ongemakken in de buik, zoals pijn, krampen en een opgeblazen gevoel.
  • Loze aandrang, of het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.
  • Constante vermoeidheid.

Deze klachten kunnen wijzen op dikkedarmkanker. Al deze klachten kunnen echter ook een andere oorzaak hebben. Als u bloed opmerkt in uw ontlasting, dan is het verstandig om sowieso een afspraak te maken met uw huisarts. Voor de andere klachten geldt dat het belangrijk is om naar de huisarts te gaan, als ze langer dan twee weken aanhouden. Uw huisarts kan inschatten of er reden is voor verder onderzoek.

Darmkanker brochure

Deel deze informatie