Maag Lever Darm Stichting darmkanker.info

Uitzaaiingen in lever en longen

Bestraling van uitzaaiingen in de lever
Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden van uitzaaiingen in de lever. Eén van deze mogelijkheden is bestraling. Er kan met de behandelend arts besproken worden welke behandelingen mogelijk zijn.

Bestraling van uitzaaiingen in de lever gebeurt door de huid heen. Dit wordt ook wel uitwendig genoemd. Het doel van de bestraling is het afremmen van de groei van de tumor. Hierdoor  blijft de tumor stabiel, of wordt hij zelfs kleiner.

Een nieuwe manier van bestraling is de stereotactische radiotherapie of bestraling. Dit wordt ook wel precisiebestraling genoemd. Deze bestraling wordt alleen toegepast als er slechts enkele uitzaaiingen in de lever zitten. Ook mogen er geen andere uitzaaiingen in het lichaam aanwezig zijn. Voorafgaand aan de bestraling wordt een zeer nauwkeurig 3-dimensionaal beeld van de lever en de uitzaaiingen gemaakt. Dit gebeurt met behulp van een CT-scan of een MRI-scan. Op basis daarvan maakt de radiotherapeut een bestralingsplan. De uitzaaiingen worden vervolgens met een hoge dosis straling heel gericht behandeld. Dit heeft als voordeel dat gezond weefsel zo min mogelijk wordt blootgesteld aan de straling. De kans is groot dat de tumor na deze vorm van bestraling nooit meer terugkomt.

Bestraling van uitzaaiingen in de longen
Uitzaaiingen in de longen worden meestal met chemotherapie behandeld. Wanneer er slechts een paar uitzaaiingen in de long zitten, kunnen deze met een operatie verwijderd worden. Als een operatie niet mogelijk is, kan er ook behandeld worden met stereotactische radiotherapie. Dit wordt ook wel precisiebestraling genoemd.

Deze vorm van bestraling wordt alleen toegepast als er slechts enkele uitzaaiingen in de long zitten. Ook mogen er geen andere uitzaaiingen in het lichaam aanwezig zijn. Voorafgaand aan de bestraling wordt een zeer nauwkeurig 3-dimensionaal beeld van de long en de uitzaaiingen gemaakt. Dit gebeurt met behulp van een CT-scan. Op basis hiervan maakt de radiotherapeut een bestralingsplan. De uitzaaiingen worden vervolgens met een hoge dosis straling heel gericht behandeld. Dit heeft als voordeel dat gezond weefsel zo min mogelijk wordt blootgesteld aan de straling. De kans is groot dat de tumor na deze vorm van bestraling nooit meer terugkomt.

Deel deze informatie