Maag Lever Darm Stichting darmkanker.info

Diarree

Diarree kan ontstaan als een gevolg van darmkanker. Diarree is ook een bijwerking die regelmatig voorkomt tijdens een behandeling met chemotherapie en/of bestraling van de endeldarm. Daarnaast kan diarree, of dunne ontlasting, een gevolg zijn van een dikke darmoperatie.

In de dikke darm worden vocht en zouten onttrokken aan de ontlasting. Wanneer een deel van de dikke darm verwijderd is, kan de ontlasting dunner zijn dan normaal. Deze klachten verminderen meestal in de maanden na de operatie, doordat het lichaam zich aanpast aan de nieuwe situatie. Sommige mensen houden last van dunnere ontlasting.

Het is belangrijk dat diarreeklachten worden besproken met de  arts. Soms kunnen medicijnen de klachten verminderen. Onderstaande adviezen zijn belangrijk bij diarree, en kunnen de klachten verminderen:

  • Voldoende drinken is noodzakelijk. Normaal gesproken is het advies om anderhalf tot twee liter per dag te drinken. Bij diarree is het raadzaam om nog meer te drinken. Door de diarree is er sprake van veel vochtverlies. Vocht is nodig om afvalstoffen af te voeren, en om te zorgen dat de patiënt niet uitdroogt.
  • Bij heftige diarree kan ORS worden gebruikt. ORS is een poeder dat belangrijke suikers en zouten bevat. Dit wordt opgelost in water en vervolgens moet het worden opgedronken. Het zorgt ervoor dat een tekort aan vocht en zouten wordt aangevuld.  ORS is verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.
  • Om het tekort aan vocht en zouten aan te vullen kan ook bouillon worden genomen.
  • De patiënt moet proberen zo normaal mogelijk te blijven eten. Het is vooral belangrijk dat er vezelrijke producten worden gegeten, zoals bruin brood, groente, fruit, peulvruchten etc. Vezels komen onverteerd aan in de dikke darm. Daar werken ze als een soort spons: ze nemen vocht op, waardoor de ontlasting indikt. Ineens heel veel vezels eten is ook niet de bedoeling, dit kan namelijk zorgen voor extra gasvorming en krampen. Het gebruik van vezels moet langzaam worden opgebouwd.
  • Het is niet verstandig om grote maaltijden te eten. Het is beter om kleine porties verspreid over de dag te eten.
  • Soms is het verstandig om na te gaan of de diarree erger is, na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan per persoon erg verschillend zijn. De patiënt moet voorzichtig zijn met het weglaten van groepen voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld zuivel, uit het voedingspatroon. Wanneer de patiënt denkt dat deze producten de klachten verergeren, kan hij dit met de arts of diëtist bespreken. Het weglaten van voedingsmiddelen kan een tekort aan voedingsstoffen veroorzaken.

Uitgebreide informatie over diarree vindt u op de website van de Maag Lever Darm Stichting

Deel deze informatie