Maag Lever Darm Stichting darmkanker.info

Wanneer naar de huisarts

Er zijn verschillende redenen om naar de huisarts te gaan, als het gaat om darmkanker. Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om doktersbezoek. Dit kan verschillende redenen hebben. Sommige mensen zijn ongerust over wat de dokter zal zeggen. Anderen denken of hopen dat de klachten vanzelf wel over zullen gaan. Veel mensen zijn ook angstig voor een verwijzing naar het ziekenhuis en een darmonderzoek. Dit is allemaal begrijpelijk, maar meestal niet verstandig. Stel een bezoek aan de huisarts niet te lang uit.

Wanneer is het sowieso verstandig om naar de huisarts te gaan?

  • Als u erg ongerust bent. Samen met de huisarts kunt u bespreken of uw ongerustheid terecht is. De huisarts is er ook om u gerust te stellen.
  • Als u last heeft van één of meerdere klachten die kunnen wijzen op dikkedarmkanker. Iedereen heeft wel eens last van darmklachten of problemen met de stoelgang. Als deze klachten regelmatig terugkomen, of langer dan twee weken aanhouden, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als u ouder bent dan 50 jaar en u heeft voor het eerst darmklachten, is het verstandig naar de huisarts te gaan.
    Lees meer over de klachten die op darmkanker kunnen wijzen.
  • Als meerdere mensen in uw familie darmkanker hebben of hebben gehad is er een kans dat darmkanker erfelijk is. Deze kans is ook aanwezig als één familielid op (zeer) jonge leeftijd darmkanker krijgt. Als u ongerust bent of darmkanker in uw familie erfelijk is, kunt u dit met uw huisarts bespreken.
    Meer informatie vindt u ook onder Erfelijkheid.

Darmkanker brochure

Deel deze informatie